
Bij kleine rassen zoals de Dwergkees (Pomeriaan red.) komen Chiari-like malformatie (CM) en syringomyelie (SM) relatief vaak voor. In de praktijk grijpen we al snel naar gabapentine, maar is dat wel de beste keuze? Nieuw onderzoek onder leiding van Paul Mandigers, uitgevoerd door o.a. Ramona ter Maat, zet amitriptyline in de behandeling van CM en/of SM op de kaart.
Dwergkees als modelras
Wie regelmatig kleine hondjes ziet op de praktijk kent ze wel; die typische klachten als luchtlikken, head rubbing, overmatig krabben zonder contact, of die ene eigenaar die vertelt dat zijn hond ‘zomaar ineens gilt’. Veel van deze honden blijken CM en/of SM te hebben. De Dwergkees lijkt er, net als bijvoorbeeld de Cavalier King Charles Spaniël, bovengemiddeld vaak mee te kampen. En juist met deze Dwergkees hebben Paul Mandigers en collega’s nu een effectiviteitsonderzoek uitgevoerd.
Gabapentine versus amitriptyline
Gabapentine is binnen onze sector een bekende speler bij neuropathische pijn. Maar in de humane geneeskunde is het meestal niet de eerste keus. Daar grijpt men liever naar tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline of nortriptyline, vanwege het mildere bijwerkingenprofiel. Mandigers zag reden genoeg om die lijn ook bij honden te verkennen.
In het onderzoek zijn 90 Dwergkezen met CM en/of SM behandeld met ofwel gabapentine of amitriptyline. Wat blijkt? Amitriptyline scoort iets beter, zeker bij honden die relatief kort klachten vertoonden. De dosis maakt daarbij uit: 2 mg/kg werkt beter dan 1 mg/kg. En ook belangrijk: het toevoegen van furosemide (bij aanwezigheid van een pre-syrinx) had géén extra effect.
Wat betekent dit voor de praktijk?
De resultaten geven ons extra handvatten. Vooral honden met milde en kortdurende symptomen lijken goed te reageren op amitriptyline. En het is prettig in gebruik: makkelijk te doseren in tabletvorm, goed verkrijgbaar en goedkoper dan veel andere middelen. Bijwerkingen werden zelden gemeld, al kwamen lethargie en lichte misselijkheid bij enkele honden voor.
Het onderzoek wijst ons er ook op dat de MRI-grading niet per se iets zegt over de ernst van de symptomen of de prognose. De hoeveelheid en duur van de klachten zijn een betere graadmeter. En dat is fijne kennis voor ons in de spreekkamer.
Breder dan de Dwergkees
Hoewel de focus lag op de Dwergkees, is de relevantie breder. CM/SM komt ook voor bij andere kleine rassen zoals de Chihuahua, Griffon en natuurlijk de Cavalier King Charles Spaniël. De behandelinzichten uit dit onderzoek kunnen dus zeker ook in andere gevallen waardevol zijn.
Meer weten?
Het volledige onderzoek is gepubliceerd in Animals en gratis toegankelijk via deze link.