
Een op maat gemaakt heupimplantaat voor honden met heupdysplasie blijkt niet alleen een uitkomst voor onze patiënten, maar ook een veelbelovende stap richting de behandeling van mensen met vergelijkbare klachten. Een mooie samenwerking tussen UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde.
Een complexe ingreep, nu een stuk minder belastend
Wie regelmatig honden met heupdysplasie behandelt, weet hoe ingrijpend de traditionele chirurgische opties kunnen zijn. Bij ernstige vormen is een bekkenkanteling vaak onvermijdelijk: een zware ingreep met drie zaagsneden en een pittige revalidatieperiode per heup. Voor de hond én het baasje niet niks. Dat moest anders kunnen, dachten onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde en het UMC Utrecht. En dus begonnen ze samen aan de ontwikkeling van een alternatief: een 3D-geprint titanium implantaat dat de heupkom verlengt met een extra randje.
Klinische ervaring als basis
De nieuwe techniek is ontwikkeld én direct toegepast bij honden die in de kliniek kwamen met heupdysplasie – echte patiënten dus, geen proefdieren. Zeventig honden zijn inmiddels geopereerd met deze methode. Elke patiënt kreeg een implantaat op maat, gebaseerd op CT-scans. En met succes: de meeste honden lopen dezelfde dag alweer rond in de kliniek en kunnen de dag erna naar huis. Honden van uiteenlopende groottes, van 15 tot 90 kilo, werden behandeld – vaak aan beide heupen in één operatie.
Van dierenarts naar humaan orthopeed
De ervaringen die wij in de praktijk opdoen, vormen nu de basis voor de overstap naar humane geneeskunde. Orthopedisch chirurg Bart van der Wal wil later dit jaar de eerste tien mensen behandelen met een vergelijkbaar implantaat. Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van inzichten uit de veterinaire operaties. Kleine ontwerpaanpassingen – zoals een extra randje voor betere fixatie of het gebruik van aanvullende röntgenbeelden tijdens de ingreep – zijn rechtstreeks afkomstig uit onze operatiekamers.
Samenwerking is key
Deze ontwikkeling is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als humane en veterinaire geneeskunde echt samenwerken. Hoogleraar Chirurgie van Gezelschapsdieren Björn Meij en Bart van der Wal benadrukken dat het succes vooral ligt in het delen van kennis en ervaring.
Meer weten over deze bijzondere samenwerking? Het volledige verhaal verscheen in Vetscience nr. 19 van april 2025 en is zeker de moeite waard om te lezen.