
De Belgische minister van Landbouw David Clarinval heeft een belangrijke beslissing genomen in de strijd tegen blauwtong en EHD. Vanaf 2025 wordt vaccinatie tegen blauwtong serotype 3 en 8, en tegen epizoötische hemorragische ziekte (EHD) verplicht voor rundvee- en schapenhouders. Deze maatregel komt na een jaar waarin blauwtong serotype 3 zware verliezen veroorzaakte in de Belgische veehouderij.
Van vrijwillig naar verplicht
De vrijwillige vaccinatiemogelijkheid tegen blauwtong serotype 3 bleek niet voldoende effectief om de impact van de ziekte te beperken. De snelle verspreiding vanuit Nederland en de aanzienlijke schade in de beslagen hebben geleid tot deze nieuwe aanpak. Vanuit Frankrijk dreigt bovendien de introductie van zowel serotype 8 als het EHD-virus, wat de urgentie voor preventieve maatregelen versterkt.
Achtergrond EHD
Het EHD-virus, dat sinds dit jaar voor het eerst in Europa werd vastgesteld, verspreidt zich snel. Het werd aanvankelijk gesignaleerd in Italië en later ook in Spanje, Portugal en Frankrijk. Net als blauwtong wordt EHD overgedragen door knutten. Bij runderen kan het virus ernstige klinische verschijnselen veroorzaken, terwijl kleine herkauwers meestal geen of slechts milde symptomen vertonen. Dit toenemende risico onderstreept waarom ook vaccinatie tegen EHD onderdeel is van de nieuwe verplichting.
Concrete maatregelen
De verplichte vaccinatie geldt voor alle rundvee- en schapenhouders in België. Na overleg met landbouworganisaties zijn de volgende afspraken gemaakt:
- Runderen moeten worden gevaccineerd tegen beide blauwtong serotypes en EHD.
- Schapen moeten worden gevaccineerd tegen beide blauwtong serotypes.
- Schapenhouders die hun dieren in 2025 vaccineren, hoeven geen bijdrage te betalen aan het sanitair fonds, als tegemoetkoming.
Uitvoering en logistiek
Om tijdige vaccinatie voor het weideseizoen mogelijk te maken, mogen veehouders zelf vaccineren tegen EHD, op voorwaarde dat zij samenwerken met een bedrijfsdierenarts via een contract voor diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding. Deze samenwerking garandeert de juiste begeleiding en controle bij het vaccinatieproces. De vaccins worden verdeeld via de reguliere distributiekanalen en moeten worden toegediend volgens de goedgekeurde protocollen van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten).
Financiële aspecten
De kosten voor de vaccins komen voor rekening van de veehouders. Wel zijn enkele tegemoetkomingen door de overheid aangekondigd om de financiële impact te verzachten:
- Opschorting van de verplichte bijdragen in 2025 voor de sectoren schapen, geiten en hertachtigen.
- In Wallonië: een steunpakket van 15-17 miljoen euro voor veehouders die door blauwtong getroffen zijn, met een maximum van 15.000 euro per bedrijf.
- In Vlaanderen zijn vooralsnog geen aanvullende financiële maatregelen aangekondigd.