zondag 8 december 2024

Linsey vertelt: De NVWA als schakel tussen theorie en praktijk

Linsey van de Reep, dierenarts en senior beleidsadviseur bij de NVWA, vertelt hoe de samenwerking tussen de NVWA en de faculteit Diergeneeskunde toekomstige dierenartsen helpt om zowel theoretisch als praktisch voorbereid het werkveld in te gaan. Samen bouwen ze aan een brug tussen kennis en praktijk, die hard nodig is in een steeds complexer veterinaire wereld. We werpen een blik op haar werkzaamheden en de waardevolle lessen die zij heeft opgedaan.

De kloof tussen kennis en praktijk dichten

Linsey werkt als senior beleidsadviseur binnen het programma Academische Verbinding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Haar missie? De academische wereld dichter bij de dagelijkse realiteit van toezicht en praktijk brengen. “Het is een samenspel van onderwijs, onderzoek en nascholing dat ons in staat stelt om dierenartsen niet alleen theoretisch onderlegd, maar ook praktisch weerbaar te maken“, vertelt Linsey.

De samenwerking tussen de NVWA en de faculteit Diergeneeskunde zorgt ervoor dat de NVWA een actieve rol speelt binnen het curriculum. Hierdoor komen onderwerpen als dierenwelzijn en voedselveiligheid steeds nadrukkelijker aan bod in de opleiding. “Studenten moeten niet alleen weten hoe ze dieren gezond houden, maar ook hoe toezicht en wetgeving daarin verweven zijn. Dat aspect wordt steeds meer een hoeksteen van het veterinaire onderwijs“, zegt Linsey. Deze aanpak maakt de overgang naar de praktijk een stuk soepeler en zorgt ervoor dat nieuwe dierenartsen beter zijn voorbereid op de complexe vraagstukken die ze in het veld tegenkomen.

Toezicht in de praktijk

Linsey haalt een praktijkvoorbeeld aan dat haar altijd is bijgebleven. Als toezichthoudend dierenarts op een slachthuis kreeg ze een kalf aangeboden met een gebroken metacarpus in gipsverband. “Een dier met een dergelijke verwonding mag niet vervoerd worden, dus dit was een duidelijke overtreding“, legt Linsey uit. Zowel de veehouder als de transporteur hadden hier de verantwoordelijkheid om dit dier niet te transporteren, maar die plicht werd genegeerd. Een boete volgde al snel.

Wat haar vooral raakte, was de rol van de dierenarts die het gips had aangelegd. “Daarom heb ik ook contact opgenomen met deze dierenarts om samen te kijken naar de alternatieven, zoals noodslachting of euthanasie” vertelt Linsey. Dit soort situaties vraagt niet alleen om kennis van de regels, maar ook om een goede inschatting van de ethische keuzes die soms gemaakt moeten worden.

Permanente educatie: een must voor de dierenarts

De zaak van het kalf bevestigt voor Linsey nogmaals hoe essentieel permanente educatie is voor dierenartsen. Ze verwacht dat dit in de toekomst een onmisbare voorwaarde wordt om de BIG-registratie te behouden. “Binnen de NVWA investeren we al sterk in interne nascholing, maar het ligt in de lijn der verwachting dat externe scholing steeds meer een vereiste wordt” zegt Linsey. Permanente educatie is nodig om bij te blijven met de nieuwste inzichten op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Ook de NVWA zelf blijft zich ontwikkelen. Wetenschappelijk onderbouwd toezicht krijgt steeds meer prioriteit, waardoor zowel toezichthoudende als praktiserende dierenartsen voortdurend moeten blijven leren. Bijblijven met de laatste wet- en regelgeving, nieuwe veterinaire technieken en ethische vraagstukken is inmiddels niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.

Ethische dilemma’s en verantwoordelijkheid

Het werk van een toezichthoudend dierenarts brengt vaak ethische dilemma’s met zich mee. Gelukkig biedt de NVWA diverse ondersteuningsstructuren voor deze uitdagingen. “Van senior dierenartsen tot vertrouwenspersonen, we hebben verschillende kanalen om moeilijke keuzes te bespreken. Ook de intervisie met collega’s buiten het eigen team blijkt een waardevol instrument te zijn“, zegt Linsey.

Door ervaringen en overwegingen te delen, kunnen dierenartsen hun keuzes beter verantwoorden en met meer zekerheid beslissingen nemen. “Uiteindelijk moet je altijd in de spiegel kunnen kijken en weten dat je de juiste beslissing hebt genomen met de kennis die je had“, legt ze uit. Dit reflectieproces is niet alleen een persoonlijke uitdaging, maar ook een professionele verplichting.

Toezicht met invloed: als NVWA-dierenarts maak jij het verschil

Jij als dierenarts wilt dat dieren gezond zijn en zo goed mogelijk worden behandeld. Wist je dat je daar bij de NVWA nog veel meer invloed op hebt dan in een praktijk?
Als toezichthoudend dierenarts check je elk dier dat binnenkomt in het slachthuis. Is het gezond, is het goed behandeld, hoe heeft het dier het transport doorstaan, en gaan ze er in het slachthuis volgens de regels mee om?
Maar ook: is het vlees geschikt voor consumptie? Als je érgens impact hebt op het verbeteren van het welzijn van vele dieren en voedselveiligheid, is het hier wel.

Nieuwsgierig geworden? Wil je graag waardevol werk voor de samenleving verrichten? Bekijk de vacatures hier.

Dit moet je lezen

Meest gelezen