zondag 8 december 2024

Onderzoek naar nieuwe behandeling van osteosarcoom: virustherapie in combinatie met chirurgie

Beeld: © Faculteit Diergeneeskunde

Bij honden met de diagnose osteosarcoom is de prognose vaak somber, maar een nieuwe klinische studie biedt mogelijk hoop. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken samen aan een nieuwe methode om deze vorm van botkanker te bestrijden en om de overlevingskans bij zowel honden als jonge mensen te vergroten. Voor deze studie worden geschikte honden gezocht die in aanmerking komen voor deelname. Dierenartsen wordt gevraagd om eigenaren te informeren over deze kans, zodat potentiële kandidaten zich kunnen aanmelden.

Oncolytische virustherapie

De behandeling met oncolytische virussen biedt nieuwe perspectieven binnen de kankertherapie. Deze virussen hebben de potentie om tumorcellen aan te vallen en activeren daarbij het immuunsysteem. Het doel is om de tumor lokaal te bestrijden en tegelijkertijd een bredere immuunrespons op gang te brengen.

Wat het onderzoek verder bijzonder maakt, is dat de virussen die toegepast worden, niet specifiek voor deze studie ontwikkeld zijn. Er wordt gebruikgemaakt van vaccinvirussen waarvan de oncolytische activiteit eerder is getest op tumorcellijnen. Van deze virussen is de veiligheid al bekend, waardoor ze gemakkelijker klinisch kunnen worden toegepast.

Bij de behandeling injecteert men het virus direct in de tumor. Dit virus begint met het infecteren en vernietigen van tumorcellen op de injectieplek. Tegelijkertijd stimuleert dit het immuunsysteem om ook op andere plaatsen in het lichaam kankercellen te herkennen en aan te vallen. Zo is het effect mogelijk niet alleen lokaal, maar kan het ook helpen om metastasen te bestrijden.

Studieopzet: combinatie van virustherapie en chirurgie bij osteosarcoom

Voor deelname moet de behandelend specialist van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) osteosarcoom diagnosticeren met een indicatie voor chirurgische verwijdering. Geschikte patiënten krijgen voorafgaand aan de operatie een injectie van het virus in de tumor, meestal tegelijk met een CT-scan onder sedatie, zodat de virustherapie geen extra belasting geeft. Na de chirurgische ingreep blijven de honden onder intensieve controle om de langetermijneffecten op uitzaaiing en immuunrespons te monitoren.

In deze klinische studie, uitgevoerd bij het UKG, wordt onderzocht of honden baat hebben bij deze innovatieve behandeling wanneer die wordt gecombineerd met reguliere chirurgische behandeling met of zonder chemotherapie.. De onderzoekers hopen dat de virustherapie kan bijdragen aan het remmen van uitzaaiingen en het verlengen van de overlevingstijd. Honden die deelnemen, ondergaan de virusinjectie een week voorafgaand aan de chirurgische verwijdering van de tumor.

Het onderzoek heeft daarnaast als secundair doel om de kennis over osteosarcoom te verbreden, wat weer van waarde kan zijn voor behandeling bij humane patiënten. Door deel te nemen aan deze studie werken we volgens het One Medicine-principe, waarbij onderzoek ten behoeve van zowel dieren als mensen samenkomt.

Praktische overwegingen en voorwaarden

De studie voorziet in een korting van €500 op de chirurgische ingreep. Deelname aan de virustherapie, inclusief alle gerelateerde onderzoeken, is gratis. De reguliere kosten voor diagnostiek, pijnstilling, de chirurgische ingreep (amputatie), en eventuele aanvullende chemotherapie vallen buiten deze vergoeding en blijven voor rekening van de eigenaar. Het is daarom essentieel om eigenaren goed te informeren over de kosten en de mogelijke voordelen en beperkingen van deelname aan de studie.

Na de behandeling wordt de hond gedurende minimaal een jaar nauwgezet gevolgd. Dit houdt in dat er standaardcontroles plaatsvinden op 3, 6, 9 en 12 maanden na de operatie, waarbij lichamelijk onderzoek en thoraxfoto’s worden uitgevoerd om mogelijke metastasen vroegtijdig te signaleren. Eigenaren dienen rekening te houden met deze vervolgafspraken en de daarmee gepaard gaande tijdsinvestering.


Nog even in het kort

  • Wat? Een experimentele behandeling voor botkanker bij honden, waarbij een virus direct in de tumor wordt geïnjecteerd
  • Doel: verlengen van de levensduur door de tumor lokaal aan te pakken en het immuunsysteem te activeren
  • Kosten: €500 korting op de chirurgiekosten, alle onderzoeksgerelateerde kosten en follow-up zijn inbegrepen
  • Niet inbegrepen: initiële consultkosten, CT-scan, chirurgie, chemotherapie en overige aanvullende zorg
  • Na behandeling: monitoring op 3, 6, 9 en 12 maanden na de operatie

Voor meer informatie of om te bekijken of jouw patiënt in aanmerking komt, kun je contact opnemen met het UKG of even kijken op deze website.

Dit moet je lezen

Meest gelezen