
Soms heb je van die patiënten waar je even geen idee hebt wat je ermee aan moet. Een pup of kitten met struvietkristallen bijvoorbeeld? Serieus? Alsof het geven van goed voedingsadvies niet al ingewikkeld genoeg is…
Bij volwassen dieren is struviet meestal goed te behandelen met speciale dieetvoeding. Maar voor jonge dieren ligt dat anders. De meeste struvietdiëten verzuren de urine te sterk en zijn daardoor ongeschikt voor groeiende dieren. Dit kan namelijk de botontwikkeling flink verstoren. Daarnaast bevatten ze vaak te weinig eiwit en fosfor. Ofwel, niet ideaal voor een dier dat nog volop in de groei is. Dus, wat nu?
Belangrijk: eerst een infectie uitsluiten
Bij pups is het allereerst belangrijk om te checken of er geen bacteriële urineweginfectie speelt. In tegenstelling tot katten, waar struviet vaak idiopathisch is, ontstaat struviet bij honden regelmatig door een urineweginfectie met urease-producerende bacteriën. Een urinekweek is dus geen overbodige luxe. Is er sprake van een infectie? Dan is antibiotica de eerste stap; een aangepast dieet alleen gaat het probleem dan niet oplossen.
De juiste balans vinden: een voedingspuzzel
Maar hoe nu om te gaan met de voeding? Voor deze jonge patiënten heb je een voeding nodig die de urine nét genoeg verzuurt om kristallen te voorkomen (streef-pH rond de 6.4), maar zonder dat dit de groei negatief beïnvloedt. Tegelijkertijd moet de voeding voldoende -maar zeker niet te veel fosfor- magnesium en eiwit bevatten, omdat dit bouwstoffen zijn voor struvietkristallen.
Klinkt als een puzzel? Dat is het ook. Want standaard struvietdiëten voor volwassen dieren kun je hier dus niet van de plank trekken. Maar wat zijn dan wel mogelijke oplossingen?
- Een struviet-preventief dieet in de juiste verhouding combineren met een geschikte puppy- of kittenvoeding, zodat het dier voldoende eiwit en mineralen binnenkrijgt, maar de voeding toch licht verzurend is.
- Een onderhoudsvoeding gebruiken die voor een pup voldoende maar niet te veel eiwit, fosfor en magnesium bevat, met daarnaast een matige hoeveelheid urineverzuurder, om de pH rond de 6.4 te krijgen.
Maar –en dit is echt belangrijk– meten is weten. Op de gok diëten combineren of urineverzuurders toepassen zonder te weten wat je doet kan meer kwaad dan goed doen. FeedWise kan je in deze gevallen terzijde staan en je helpen om een passende combi te vinden die zowel de urine-pH als de nutriëntenbalans afstemt op de behoefte van je patiënt. Wel zo makkelijk!
Water, jouw eerste hulp bij urolithiasis
Naast voeding is waterinname misschien wel de belangrijkste factor bij struviet-gerelateerde problemen. Hoe meer vocht je patiënt opneemt, hoe wateriger de urine wordt en hoe kleiner de kans op nieuwe kristalvorming. Dus, stimuleer die waterinname!
Hoe dan?
- Natvoeding (of brokken aangelengd met extra water).
- Meerdere drinkbakken op verschillende plekken in huis.
- Drinkfonteinen (veel katten en sommige honden vinden stromend water onweerstaanbaar).
- Water met een smaakje (bijvoorbeeld ijsblokjes van het kookvocht van kip of witvis).
Monitoren en finetunen
Omdat je een maatwerkoplossing creëert, is monitoring essentieel. Controleer na twee weken of de urine-pH in de gewenste range zit, en of er nog kristallen aanwezig zijn. Bij pups en kittens is een urine-pH van ±6.4 aan te raden, dus iets hoger dan bij volwassen dieren.
Let ook op de groei en lichaamsconditie: groeien ze te snel of te langzaam? Pas de voerhoeveelheid dan aan. Vraag de eigenaar ook naar het tijdstip van de laatste maaltijd als de pH onverwacht hoog zit bij een meting. Dit kan een “alkaline tide” effect zijn; een voedingsgerelateerde urine pH stijging die we vaak 4-6 uur na een maaltijd zien optreden.
Verder geldt: de voeding over meerdere kleine maaltijden per dag verdelen kan helpen om grote schommelingen in urine-pH te voorkomen.
Voedingsadvies op maat maakt het verschil
Er is geen helaas standaardoplossing voor pups en kittens met struviet. Maar met een goed onderbouwd voedingsplan kun je ze wél van hun problemen afhelpen. Een doordachte combinatie van voeding, vocht en monitoring is daarbij de sleutel.
Geen paniek, die pup met struviet is echt te helpen. Met een beetje kennis, kunde en FeedWise heb je die struvietkristallen zo opgelost.