maandag 20 mei 2024

Welke invloed heeft stress op je voedingspatroon?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Het wordt vaak gezien als negatief. Stress hoeft niet perse negatief te zijn. Het kan je ook stimuleren om iets af te maken, bijvoorbeeld het invullen van patiëntenkaarten voor het einde van de dag.

Er zijn mensen die beweren beter te presteren onder druk. Soms voelt dat zo voor hen, maar is dit in werkelijkheid niet zo. Voor sommige mensen is dit wel echt het geval. Als jij te veel last ervaart van stress is het een negatieve vorm van stress.

Deze vorm kan invloed hebben op je voedingsgewoonten.


Wat is stress?

Stress ontstaat door situaties, prikkels of omstandigheden die als emotioneel belastend worden ervaren. Dit worden stressoren genoemd. Deze zijn voor iedereen verschillend. Zo kunnen sommige mensen veel druk ervaren als ze te laat komen op een afspraak. Andere mensen maken zich daar helemaal geen zorgen over.

De manier hoe mensen stress ervaren is ook voor iedereen anders. Bij sommige mensen zie je duidelijk dat ze gestrest zijn. Sommige mensen worden stiller, waardoor de omgeving minder snel merkt dat ze gestrest zijn.

Stress kan zich op fysiologisch, emotioneel, cognitief en gedragsniveau uiten. Stress op fysiologisch niveau is bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk en hartslag. Problemen met concentratie en vergeetachtigheid valt onder cognitief niveau. Mensen die veel gaan overwerken of (meer) gaan roken vertonen stress op gedragsniveau. Op emotioneel niveau kan jij last krijgen van machteloosheid, depressieve gevoelens en boosheid.

De invloed van een stresssituatie op jouw eetlust

Tijdens een alledaagse, acute stresssituatie komen er stresshormonen vrij. Een van deze stresshormonen is cortisol. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je moet haasten om op tijd op werk te komen. Hierdoor wordt de eetlust verminderd. Het hormoon corticotropin-realising-hormoon (CRH) zorgt hiervoor. Dit komt doordat dit hormoon energie vrijmaakt uit het lichaam. Het lichaam denkt namelijk energie nodig te hebben om de stresssituatie aan te kunnen.

Vervolgens als het lichaam moet bijkomen van de stresssituatie zorgt een ander hormoon ervoor dat jij trek krijgt om de verbruikte energie aan te vullen door te eten. Dit doet het hormoon cortisol.

Het bovenstaande proces is nog gebaseerd op de stresssituaties tijdens de oertijd. Toen kosten stresssituaties ons veel energie. Men moest bijvoorbeeld wegrennen voor een wild dier. Tegenwoordig reageert ons lichaam nog steeds hetzelfde op stresssituaties. Echter heeft het lichaam meestal niet meer energie nodig tijdens de hedendaagse stresssituaties. Voor de druk voor bijvoorbeeld het voorbereiden van een verjaardagsfeestje of een examen heb je geen extra energie nodig.

Doordat de eetlust wordt aangewakkerd is de kans groot dat je na een stresssituatie gaat eten. Extra eten kan ervoor zorgen dat je meer eet dan wat je nodig hebt. Als dit regelmatig voorkomt kan dit leiden tot overgewicht.

De invloed van chronische stress op jouw eetlust

In deze situatie blijft de hoeveelheid cortisol hoog in jouw lichaam. Het ontstaat vaak geleidelijk.

Als je last hebt van chronische stress raakt het stresssysteem uit balans. Dit komt doordat voor een langere tijd er stresshormonen worden geproduceerd. Dit kan op lange termijn leiden tot een verhoogde eetlust. Het hormoon leptine dat zorgt voor verzadiging wordt dan gedempt. Stress kan mentaal zorgen voor emotioneel eten. Tijdens emotioneel eten worden meestal ongezonde voedingsmiddelen gegeten. De hoeveelheid die een emotionele eter eet hangt af van de hoeveelheid stress. Meestal als er meer stress wordt ervaren wordt er ook meer gegeten.

Heb je veel last van stress? Probeer iets te vinden waardoor jij meer kunt ontspannen, bijvoorbeeld yoga of wandelen.

Dit moet je lezen

Meest gelezen