woensdag 18 september 2024

Succesvolle eindstage: voorbereidingstips voor studenten paraveterinair

De meeste vierdejaars studenten paraveterinair hebben bijna de eindstage en proeve van bekwaamheid. Hoe kun je ze goed voorbereiden voor de proeve van bekwaamheid?

Communiceer duidelijke verwachtingen en lees je goed in

Bespreek wat er van de stagiair(e) wordt verwacht tijdens de stageperiode en voor de proeve van bekwaamheid. Het volledige kwalificatiedossier kun je hier vinden. Hierin staat omschreven wat er van de stagiair(e) wordt verwacht te kunnen tijdens de proeve van bekwaamheid. Zorg ervoor dat je zelf ook goed op de hoogte bent van het kwalificatiedossier.

Voor sommige onderdelen is er bijvoorbeeld urine, een operatiepatiënt of een eigenaar met een huisdier/patiënt nodig. Zonder een urinemonster en een operatiepatiënt die gewassen en geschoren moet worden kan de proeve niet plaatsvinden. Zo heeft de stagiair(e) voor Kerntaak 2 bijvoorbeeld een hond of kat nodig tijdens de publiekgerichte opdracht om toediening van antiparasitica voor te kunnen doen. Is er op de kliniek geen geschikt dier aanwezig? Laat de student dan een familielid met een dier langskomen of regel een vaste klant en leg het belang van daadwerkelijk op komen dagen voor de proeve uit. 

Maak een ontwikkelingsplan

Identificeer sterke punten en punten die verbetering behoeven en stel samen met de stagiair(e) doelen op voor de ontwikkeling gedurende de stageperiode en voor de proeve van bekwaamheid.

Geef regelmatige feedback

Geef constructieve feedback aan de stagiair(e) over de prestaties en voortgang. Benadruk wat goed gaat en geef suggesties voor verbetering waar nodig.

Bied ondersteuning

Sta altijd klaar om vragen te beantwoorden, advies te geven en de stagiair(e) te helpen bij het oplossen van problemen. Moedig zelfstandig denken en probleemoplossend vermogen aan.

Stimuleer reflectie

Moedig de stagiair(e) aan om regelmatig te reflecteren op hun ervaringen, geleerde lessen en professionele groei. Dit kan hem/haar helpen bij het identificeren van sterke punten en gebieden die verbetering behoeven.

Oefenen en voorbereiden

Help de stagiair(e) bij het oefenen en voorbereiden op de proeve van bekwaamheid door middel van rollenspellen, praktische oefeningen en feedbacksessies. Zorg ervoor dat je stagiair(e) weet hoe alle apparatuur op de kliniek werkt en wat hij/zij moeten doen als er een storing is.

Moedig zelfvertrouwen aan

Blijf positief en moedig de stagiair(e) aan om zelfvertrouwen op te bouwen in zijn/haar vaardigheden en kennis. Herinner hen eraan dat hij/zij zich goed moet voorbereiden en in staat moet zijn om de proeve van bekwaamheid met succes af te leggen.

Laatste checklist

Werk samen met de stagiair(e) aan een laatste checklist van belangrijke onderwerpen, procedures en kennisgebieden die hij/zij dient te beheersen voor de proeve. Zorg ervoor dat de stagiair(e) zich zelfverzekerd voelt over ieder punt op de lijst

Stressmanagement

Bespreek methodes zoals ademhalingsoefeningen voor stressmanagement met de stagiair(e), zodat hij/zij zich kalm en gefocust kan houden tijdens de proeve. Als hij/zij een vraag niet weet te beantwoorden, laat de vraag herhalen. Zo heeft men meer tijd om over het antwoord na te denken zonder dat er stilte valt tijdens het eind gesprek met de twee assessoren. 

Door van te voren met je stagiair(e) alles goed door te nemen gaat hij/zij zelfverzekerder de eindproeve tegemoet. Zo krijgen we weer fijne zelfverzekerde nieuwe collega’s in onze sector erbij en dat is meer dan welkom 😊

Dit moet je lezen

Meest gelezen