zondag 6 oktober 2024

Herbruikbare drinkfles bevat meer bacteriën dan een wc-bril

Je hebt er zelf ook vast eentje: een herbruikbare waterfles. Supermakkelijk en duurzaam. Maar hoe vaak gaat ie in de afwasmachine? Een recente studie door WaterFilterGuru.com onthult verrassende feiten over de hoeveelheid en typen bacteriën die aanwezig kunnen zijn in de waterflessen die we dagelijks gebruiken – zowel in ons persoonlijk leven als in de praktijk.

Wat zwemt er in je waterfles?

Het lijkt zo onschuldig: een slokje water uit je fles. Maar stel je voor dat elke slok een cocktail van bacteriën bevat. Het onderzoek toonde aan dat doppen met een tuitje of schroefdop de grootste hoeveelheid bacteriën bevatten, met ieder 30 miljoen CFU’s (colony forming units). Ter vergelijking: een fles met een knijptop bevatte maar liefst 6.000 keer meer bacteriën dan de gemiddelde toiletbril. Dit is bizar, zeker aangezien bijna 15% van de ondervraagde mensen hun waterfles slechts enkele keren per maand reinigt.

Gram-negatieve staven en bacillus

Uit het onderzoek bleek dat herbruikbare waterflessen grofweg twee typen bacteriën herbergen: gram-negatieve staven en bacillus. De eerstgenoemde kan infecties veroorzaken die steeds resistenter worden tegen antibiotica, terwijl bepaalde types bacillus maagdarmproblemen kunnen veroorzaken. Toch geen fijne gedachte.

Vergeleken met andere huishoudelijke voorwerpen, kwamen waterflessen er niet goed vanaf. Ze bleken 5x meer bacteriën te bevatten dan een computermuis, 2x zoveel bacteriën als in een grootsteen en maar liefst 14x meer bacteriën dan een voerbakje dat dagelijks wordt gebruikt!

Hoe vaak maak jij ‘m schoon?

Meer dan 60% van de mensen zorgt supergoed voor hun waterfles door ‘m elke dag (of zelfs vaker) een grondige schoonmaakbeurt te geven. Maar, eerlijk is eerlijk, niet iedereen zit op dat niveau van toewijding 😉 Zo’n 25% van de ondervraagden komt er maar een paar keer per week aan toe, en meer dan 10% moet toegeven dat hun fles maar een paar keer per maand een sopje ziet.

Die waterfles van je, bedoeld om je elke dag lekker fris en gehydrateerd te houden, kan stiekem meer kwaad dan goed doen als je ‘m niet regelmatig schoonmaakt dus. Niet helemaal jezelf de laatste tijd? Misschien is het tijd om je schoonmaakgewoontes eens onder de loep te nemen. Wie weet zijn het die onzichtbare bacteriën in je drinkfles. Een dagelijkse schoonmaakbeurt voor je fles is een must en vergeet niet om ‘m wekelijks eens goed te desinfecteren, vooral na ziekte, snacken of als je ‘m voor iets anders dan water hebt gebruikt.

Dit moet je lezen

Meest gelezen