vrijdag 26 april 2024

De Slow Food Movement in Nederland

Slow food betekent letterlijk langzaam voedsel. De wereldwijde voedselbeweging is een tegenhanger van fast food. Bij slow food gaat het om eerlijke, pure en lekkere voeding. Hieronder lees je meer over slow food.

Ark van de smaak

Dit is een internationale collectie van bedreigd culinair erfgoed. Het bestaat uit kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen. De producten zijn bijzonder, omdat ze horen bij een traditie, historie of cultuur van een streek of land. In de Ark van de smaak zitten momenteel 100 Nederlandse producten.

10.000 tuinen in Afrika

De voedselproducenten in Afrika worden met het productieproces belemmerd door veranderende klimaat- en weeromstandigheden. Ook is er veel concurrentie van westerse fastfoodketens. Om deze reden hebben dorpsgemeenschappen in Afrika gemeenschappelijke groente- en fruittuinen op gezet. Deze tuinen leveren vers, gezond en gevarieerd voedsel op. Je kunt deze dorpsgemeenschappen een donatie geven om Slow Food Tuinen aan te leggen en te onderhouden.

Presidia

Dit is een project waarbij Slow Food samenwerkt met kleinschalige producenten wereldwijd van kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen. Het is in 1999 gestart. Het is ontstaan om de missie van Slow Food in de praktijk te brengen. Dit doen ze onder andere door chefs en consumenten kennis te maken met deze producten en het verwerkingsproces. Momenteel zijn er meer dan 13000 betrokken producenten bij dit project.

Community

Binnen Nederland zijn er in verschillende gebieden communities, waarbij je kan aansluiten. Bijvoorbeeld in de Betuwe, de Achterhoek, Noord-Nederland, Amsterdam en Brabant.

Dit moet je lezen

Meest gelezen