zondag 12 mei 2024

8 fascinerende feitjes over koffie

Koffie: je weet dat het onmogelijk zou zijn om je dag te beginnen zonder een kopje, maar hoeveel weet je echt van je favoriete cafeïnehoudende drank? Lees verder en kom erachter.

Koffie werd oorspronkelijk gekauwd

Volgens een aantal historici deden de eerste Afrikaanse stammen die koffie consumeerden dit door de bessen samen te malen, wat dierlijk vet toe te voegen en deze cafeïnehoudende lekkernijen in kleine eetbare energiebolletjes te rollen.

Instantkoffie bestaat al bijna 250 jaar

Instantkoffie bestaat al een tijdje en verscheen voor het eerst in 1771 in Engeland.

Finland is s’ werelds koffiekapitaal

Hoewel Finland zelf geen bonen produceert, drinken de inwoners veel van het bruine spul – het meeste van alle landen ter wereld.

Beethoven had een specifieke koffiebereiding

Beethoven genoot van een kopje koffie en was buitengewoon kieskeurig over de bereiding ervan; hij stond erop dat voor elk kopje dat hij consumeerde precies 60 bonen bevatten.

Koffiebonen stuurden Braziliaanse atleten naar de Olympische Spelen in 1932

In 1932 kon Brazilië het zich niet veroorloven om zijn atleten naar de Olympische Spelen in Los Angeles te sturen. Dus laadden ze hun schip met koffie en verkochten het onderweg.

Er zijn verschillende pogingen geweest om koffie te verbieden

Nog in de 18e eeuw probeerden regeringen koffie uit te bannen. Een van de vele redenen om de drank te verbieden, was de neiging om ‘radicaal denken’ te stimuleren. In 1746 ging Zweden tot het uiterste toen het zowel koffie als koffieaccessoires (zoals kopjes en schotels) verbood.

‘S werelds duurste koffie komt van dierlijke uitwerpselen

Kopi Luwak, de duurste koffie ter wereld, verdient zijn prijzige onderscheiding dankzij een verrassende productiestap: de spijsvertering. In Indonesië kan een wild dier dat bekend staat als de Aziatische palm civet (een klein beestje dat lijkt op de wezel) de felrode koffiebessen die er in overvloed zijn niet weerstaan, ook al kunnen ze de eigenlijke koffiebonen niet verteren. Op dat moment haalt een koffieboer de bonen uit de uitwerpselen van de civetkatten, wast ze (hopelijk) grondig en verkoopt ze voor maximaal $600 per pond.

‘S werelds eerste webcam bekeek een koffiepot

Een webcam stelde onderzoekers van Cambridge in staat de koffiesituatie in de Trojan Room te volgen zonder ooit hun bureau te vertalen.

Dit moet je lezen

Meest gelezen