maandag 29 april 2024

Sollicitatietips in de dierenartsenpraktijk

De banen in onze sector liggen al een tijdje voor het oprapen. Toch zul je meestal de uitdaging van het sollicitatiegesprek aan moeten gaan. Wij hebben enkele veelvoorkomende vragen en tips voor je opgeschreven om je voor te bereiden op een succesvol sollicitatiegesprek.

1. Waarom heb je ervoor gekozen om dierenarts of paraveterinair te worden?
Deze vraag lijkt misschien eenvoudig, maar het is jouw kans om je passie en toewijding voor het vak te tonen. Bereid een oprecht antwoord voor dat jouw liefde voor dieren en je verlangen om een verschil te maken benadrukt.

2. Wat zijn de grootste uitdagingen in de diergeneeskunde volgens jou?
Met deze vraag wil de werkgever je inzicht in de sector peilen. Doe je huiswerk en wees op de hoogte van de huidige trends en uitdagingen, zoals technologische vooruitgang, ethische kwesties of ziekte-uitbraken. Tipje: lees vetlife.nl 😉

3. Hoe ga je om met emotioneel beladen situaties, zoals het euthanaseren van een dier?
Dit is een gevoelige kwestie. Wees eerlijk over je gevoelens, maar benadruk ook je professionaliteit en het vermogen om empathisch te communiceren met huisdiereigenaren. Misschien heb je er nog niet zoveel ervaring mee, dat kan en dat mag je ook kenbaar maken! Stel je kwetsbaar op, dat zorgt ervoor dat je menselijk overkomt. We zijn immers allemaal mens toch?

4. Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen?
Onze sector verandert voortdurend. Laat zien dat je waarde hecht aan permanente educatie en geef voorbeelden van nascholingen, symposia of literatuur die je recentelijk hebt gevolgd of hebt gelezen.

5. Waarom heb je voor onze kliniek gekozen?
Een standaard vraag, maar wel een belangrijke om je goed op voor te bereiden. Je hebt niet voor niets voor deze kliniek gekozen, dus benoem oprecht waarom je graag in deze kliniek zou willen werken. Betrek hierin ook eventuele toekomstperspectieven waarbij deze kliniek aansluit.

Voorbereidingstips:

1. Doe je onderzoek
Voordat je het sollicitatiegesprek ingaat, moet je alles weten over de kliniek waar je solliciteert. Begrijp hun waarden, missie en de service die ze aanbieden. Dit toont niet alleen je interesse in de vacature, maar geeft je ook een voorsprong in het gesprek ten opzichte van andere sollicitanten.

2. Oefen je antwoorden
Hoewel je je antwoorden niet wilt opdreunen, kan het oefenen van je antwoorden op veelvoorkomende vragen je zelfvertrouwen geven. Vraag een vriend of familielid om een nep-sollicitatiegesprek te houden. Gek? Helemaal niet! En bovendien, wat kan jou het schelen? Dit doe je voor jezelf toch?

3. Kleed je professioneel
Eerste indrukken zijn belangrijk, ook in de dierenkliniek. Zorg ervoor dat je er verzorgd en professioneel uitziet. Dit betekent niet dat je in een (mantel)pak moet komen, maar een hoodie is misschien het andere uiterste. Kies voor nette kleding die geschikt is voor de setting.

4. Stel zelf ook vragen
Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Het is ook jouw kans om te beoordelen of de kliniek of het bedrijf bij je past. Stel vragen over de bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en verwachtingen.

5. Volg na het gesprek op
Stuur een bedankmailtje na het gesprek. Dit is niet alleen een beleefd gebaar, maar het toont ook je enthousiasme voor de baan.

Zet ‘m op!

Een sollicitatiegesprek kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset kun je jezelf onderscheiden en de baan van je dromen bemachtigen. Onthoud dat het niet alleen gaat om je veterinair-technische vaardigheden, maar zeker ook om je passie, toewijding en vermogen om effectief te communiceren. Wij hopen dat we je met deze tips goed hebben geholpen zodat je vol zelfvertrouwen en goede moed naar je sollicitatiegesprek kunt gaan. Zet ‘m op!

Dit moet je lezen

Meest gelezen