zondag 6 oktober 2024

Ik ben aan vakantie toe

Een gekke titel voor een column, zo vlak na de vakantieperiode. Maar toch horen we het vaak om ons heen: “Ik ben aan vakantie toe.” Het klinkt misschien als een grap, zeker als je net terug bent van vakantie en weer vol in de drukte van de kliniek staat. Maar, zoals met veel grapjes, zit er een kern van waarheid in – in elk geintje zit een seintje. En daar moeten we het eens even over hebben.

Je denkt nu misschien: huh, jij bent toch juist van de balans tussen werk en privé? Klopt helemaal! Die balans is superbelangrijk. We hebben vakantie ook zeker hartstikke nodig. Het helpt je om je batterij weer op te laden, en je mag er zeker naar uitkijken. Het plannen van de volgende vakantie of een leuk uitstapje helpt ook om die beruchte vakantiedip, ook wel het post-holiday-syndroom genoemd, te voorkomen. Maar ‘toe zijn aan vakantie’ – dat zou geen noodzaak moeten zijn.

Het belang van hersteltijd

Waarom schrijf ik dan deze column? Omdat wij, als veterinaire professionals, vaak te weinig aandacht hebben voor hersteltijd. En dat gaat ten koste van ons welzijn. Kijk maar naar topsporters: zij weten als geen ander dat hersteltijd essentieel is om prestaties van het hoogste niveau te leveren. Dus als wij topprestaties willen leveren in onze kliniek, moeten we zorgen dat we voldoende herstellen.

Herstellen begint met pauzes nemen tijdens je werkdag. Dat is niet zomaar iets wat ik zeg; onderzoek laat zien dat onze hersenen die pauzes echt nodig hebben. Door regelmatig een pauze te nemen, ben je aan het einde van de dag minder uitgeput, kun je je beter concentreren en lever je uiteindelijk beter werk af. Een pauze helpt ook om je stressniveau direct te verlagen. En laten we eerlijk zijn: dat kunnen we allemaal goed gebruiken in de diergeneeskunde.

Even inchecken bij jezelf

Een rake tip is om tijdens je werkdag af en toe even bij jezelf in te checken. Hoe gaat het eigenlijk met je? Hoe voel je je? Hoe zit je in de wedstrijd? Voel je ergens spanning – in je nek, schouders, rug, of misschien je billen? En heb je al genoeg gedronken vandaag? Probeer eens een ademhalingsoefening: adem in voor 4 seconden en adem uit voor 8 seconden (of in ieder geval langer dan je inademing). Koppel deze check aan iets wat gedurende de dag gemiddeld twee keer gebeurt (ook niet veel vaker, want dan werkt het niet). Bijvoorbeeld, elke keer als je over die rotonde rijdt met dat gekke beeld, of wanneer je het laboratorium in loopt.

Vergeet niet hoe krachtig een goede pauze kan zijn! Ook tijdens die lekker drukke dagen die we allemaal zo goed kennen in de diergeneeskunde. Relax, ontspan, en zorg goed voor jezelf. Want pas dan kunnen we goed voor onze patiënten zorgen.

Dit moet je lezen

Meest gelezen