zaterdag 27 april 2024

Recepten uit de Iraanse keuken

Iran is een buurland van Irak en bevindt zich in het Midden-Oosten. Vroeger was Iran in het Westen bekend als Perzië. Het Perzische rijk was een stuk groter dan het huidige Iran. De Iraanse keuken bevat vele heerlijke gerechten. In deze blog heb ik een aantal recepten voor je op een rijtje gezet.

Chelow Kebab

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een vleesgerecht. Dit gekruid lamsgehakt op een spies is een nationaal gerecht van Iran. Het wordt geserveerd op een bedje van rijst. Je hebt voor dit recept niet veel ingrediënten nodig, namelijk rundergehakt of lamsvlees, een ui, zwarte peper en komijn.



Khoresh

Dit een stoofpot dat wordt geserveerd met Iraanse rijst. Er zijn verschillende soorten varianten hiervan. Zoals deze stoofpot met lamsvlees en aubergine of notenstoof met kip en granaatappel. Je kunt de gerechten vegetarisch maken door het vlees weg te laten.


Koekoe sabzi


Dit vegetarische gerecht is een omelet met verse kruiden. Dit wordt gegeten als lunch, vegetarisch, hoofdgerecht of mezze. Mezze staat voor kleine gerechtjes, bijvoorbeeld voor in de avond met vrienden. Ook hiervan zijn er verschillende varianten. Het wordt ook wel kookoo of kuku genoemd. Het kan ook bijvoorbeeld in de vorm van een kruidenfrittata gemaakt worden.

Plov

Dit is een gerecht met Iraanse rijst. Iraanse rijst wordt op een andere manier gemaakt dan de Nederlandse manier. Er wordt olie toegevoegd, waardoor aan de onderkant van je pan een krokante laag rijst komt. Dit wordt gezien als een delicatesse. Plov wordt ook wel pilav genoemd en kan met verschillende kruiden worden gemaakt, zoals komijn. Het wordt ook met diverse ingrediënten geserveerd bijvoorbeeld met lam of kip.

Aash

Dit is een dikke soep die voornamelijk in de winter wordt gegeten. Het wordt ook vaak met het nieuwe jaar gegeten. Wist je dat het nieuwe jaar in Iran begint in maart in plaats van januari? Perzisch nieuwjaar wordt Noroez genoemd.

Dit moet je lezen

Meest gelezen