Mastitis is een van de meest voorkomende en kostbare problemen in de zuivelindustrie. Het leidt niet alleen tot productieverlies en verminderde melkkwaliteit, maar dwingt ons ook tot het gebruik van antibiotica om verdere complicaties te voorkomen. De vraag is echter “Hoe lang nog?”
Prof. dr. Sarne De Vliegher en zijn team van de Universiteit Gent werken namelijk aan een nieuwe behandelingsaanpak zonder antibiotica. Hun onderzoek richt zich op het gebruik van non-aureus staphylococci (NAS) tijdens de droogstand van melkkoeien. NAS is bekend om zijn niet-pathogene eigenschappen en men heeft ontdekt dat het de groei van schadelijke bacteriën kan remmen. Hierdoor zou het mogelijk zijn om het gebruik van antibiotica aanzienlijk te verminderen.
De implicaties van dit onderzoek zijn groot. Het kan betekenen dat wij in de toekomst mogelijk een effectieve behandeling voor mastitis hebben zonder de nadelen van antibiotica. Het vermindert zo niet alleen het risico van resistentie, maar draagt ook bij aan het welzijn van de dieren en een duurzamere benadering van de zuivelindustrie.
Met de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) zal men middels grootschalige klinische proeven de effectiviteit van deze nieuwe benadering testen. Het team zal geavanceerde genotypering en fenotypische tests gebruiken om de beste NAS-isolaten te selecteren, waarmee ze kunnen bepalen welke het meest effectief zijn in het voorkomen van mastitis.
Prof. dr. Sarne De Vliegher is sinds 2005 hoogleraar veterinair recht, deontologie en praktijkmanagement aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Hij leidt M-team UGent, een gerenommeerde onderzoeksgroep die zich richt op mastitis bij runderen. Daarnaast is hij voormalig voorzitter van de Amerikaanse National Mastitis Council en medeoprichter en partner van MEX, een spin-off van de Universiteit Gent die wereldwijd streeft naar eenvoudige oplossingen voor mastitisbeheer.