vrijdag 26 april 2024

Hoe jij zelf sushi kunt maken

Wie is er niet gek op sushi? Helaas is het vaak duur voor de hoeveelheid sushi die je krijgt. Daarnaast is het erg leuk om het zelf te maken. Bovendien kan je dan zelf precies kiezen wat je in je sushi wilt. In deze blog lees je wat je moet weten als beginnende sushikok.

De sushirijst


Goed klaarmaken van sushirijst is stap 1. Dit is ook de belangrijkste stap. Als dit niet goed gaat is helaas de sushi al mislukt. Zorg er daarom voor dat het klaarmaken van de rijst goed gaat. Als het niet goed gaat kan je het nog een keer proberen.

Je hebt het volgende nodig om sushirijst te maken:
-500 gram sushirijst
-6 eetlepels rijstazijn
-4 theelepels suiker
-2 theelepels zout
-750 ml water

Daarnaast heb je de volgende materialen nodig.
-Een spatel
-Een schaal
-Een schone theedoek
-Een kookpan met een deksel

Kies een kookpan met een dikke bodem. Eerst was je de sushirijst goed met kouder water. Pas als er geen troebel water meer vanaf komt is de sushirijst goed gewassen. Als je klaar bent met wassen laat je de rijst ongeveer 10 minuten uitlekken.

Daarna laat je de rijst koken met de 750 ml water met de deksel op de pan. Na 2 minuten zet je het vuur lager en laat je het nog 15 minuten doorkoken. Daarna zet je het vuur uit en laat je de rijst nog 15 minuten staan. Om condens te voorkomen wikkel je de theedoek om de deksel.

Daarna laat je de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur. Door te waaien met een krant zorg jij ervoor dat de rijst gelijkmatig afkoelt.

In de tussentijd kan je de azijn maken. Dit doe je door de rijstazijn, zout en suiker te verwarmen in een pannetje. Laat dit ook afkoelen tot kamertemperatuur en voeg het daarna toe aan de rijst. Meng het goed door de rijst.

Bereiden van vulling

Terwijl de sushirijst aan het koken is kan je de ingrediënten voorbereiden. Je kunt zelf kiezen welke vulling je gebruikt, zoals:


Vlees
Ossenhaas, (gerookte) ham en (gerookte) kip.

Vis
Tonijn, zalm, zeebaars, krab, haring en garnalen.

Vegetarisch/veganistisch
Ei, tempeh, tofu, komkommer, avocado, kaas en ingelegde gember.

Toppings
Wasabi, sesamzaad, mayonaise en sojasaus.

Maken van de sushi

Je kunt verschillende soorten sushi maken, zoals Nigiri, Uramaki, Temaki en Maki.
Hieronder lees je hoe je de meest bekende soort ‘maki’ maakt. Hiervoor heb je een bamboe-matje nodig.

Maki rollen bevatten officieel slechts een vulling. Je hebt hiervoor een half nori-vel nodig. Dit vel kan je over de breedte door midden knippen.
Je legt het nori-vel met de ribbelige kant naar boven op een bamboe matje. Vanaf de onderkant gezien vul je 3/4e van het vel op met sushirijst. Doe dit niet te dik. Over de breedte maak je in het midden een gleufje. Hier ga je de vulling inleggen. Doe dit niet te dik, want anders gaat het rollen niet goed. In de gleuf kan je eventueel ook eerst een dun laagje wasabi leggen met een theelepel.

Als de vulling op het vel ligt leg je jouw duimen onder het bamboe-matje. Met behulp van je wijsvingers houd je de vulling vast. Daarna begin je met rollen. Zorg ervoor dat je de rol stevig aandrukt, zodat je een strakke rol krijgt. In het begin gaat dit niet perfect, maar oefenen baart kunst. Druk hierna de rol nog een keertje aan.

De maki-rol moet je met een scherp mes in zes stukken snijden. Door het mes een beetje nat te maken gaat dit makkelijker. Zet niet te veel druk om te voorkomen dat je sushirol van vorm veranderd.

Wil jij meer soorten sushi leren maken? Lees dan de blog ‘Sushi maken voor gevorderen’.

Dit moet je lezen

Meest gelezen