zondag 16 juni 2024

Gerechten uit de Koreaanse keuken

Korea staat helaas vaak slecht in het nieuws, waardoor het waarschijnlijk niet een land is wat je snel zult bezoeken. In deze keuken wordt veel gebruik gemaakt van knoflook. Dit wordt vaak gecombineerd met Spaanse pepers en suikers. Als smaakmakers wordt er onder andere gebruik gemaakt van sesamolie, gember en sojasaus en -pasta.

Beondegi

Deze snack wordt gemaakt van gestoomde of gekookte poppen van de zijdevlinder. Het is een erg populaire snack. Doordat het gemaakt is van een rups is het erg duurzaam, omdat het minder belasting heeft op het milieu.

Bimbimbap

Dit gerecht is erg gezond, omdat het uit veel en verschillende groenten bestaat. Traditioneel wordt het gerecht gemaakt met rijst en heet gewokte groenten. Er wordt een ei op gelegd dat gepocheerd wordt door de hitte van de groenten. Het wordt gemaakt in een dolsot, een stenen bowl. Naast ei kan je als eiwitbron bijvoorbeeld tempeh of vlees gebruiken. Het is makkelijk veganistisch te maken door het ei weg te laten en tempeh of tofu te gebruiken.

Een restaurant met lekkere Bimbimbap is bijvoorbeeld The Bab, gevestigd in Amsterdam Oost en Zuid.



Kimchi

Voor het klaarmaken van dit gerecht heb je geduld nodig. Het is namelijk witte of Chinese kool dat enkele maanden wordt gefermenteerd. Er zijn diverse variaties van dit recept. Gefermenteerde gerechten zijn erg gezond voor je darmflora. Je kunt bijvoorbeeld kimchi maken van gefermenteerde rettich, wortel en kool. Als je weinig geduld hebt kan je snelle vegan kimchi proberen. Hierbij hoef je de kimchi minder dan 3 uur te laten fermenteren.

Koreaanse barbecue

Bij deze bbq bereid je jouw eten aan tafel. De ronde bbq is ingebouwd in de tafel en werkt op gas en houtskool. Bij de bbq worden bijgerechten geserveerd. In het Koreaans wordt dit banchan genoemd.


Tarak-juk

Dit is vergelijkbaar met een pap. Het wordt gemaakt van melk en rijst. Ook hier zijn er verschillende varianten van, zoals de hobak-juk (Koreaanse pompoenpap) en Dakjuk (kip pap).

Bulgogi

Dit is gemarineerde rundvlees dat in zeer dunne plakjes is gesneden. Het wordt gemarineerd met onder andere knoflook, sesamolie en sojasaus. Het wordt gegrild en vaak klaargemaakt op de Koreaanse bbq.

Dit moet je lezen

Meest gelezen