zondag 12 mei 2024

Gerechten uit de Ethiopische en Eritrese keuken

Spicy meat and vegetable salads – the Ethiopian cuisine

Ethiopië en Eritrea ligt naast elkaar in het Oosten van Afrika. Voorheen was het samen met Eritrea een land, waardoor veel gerechten uit deze landen hetzelfde zijn. In Ethiopië is een groot deel van de bevolking Christen, namelijk 63%. Een groot deel daarvan is aanhanger van de Ethipisch-orthodoxe kerk. Dit geldt ook voor een groot deel van de bevolking in Eritrea. Als aanhanger van dit geloof dien je elke woensdag en vrijdag veganistisch te eten. Ook tussen de maanden voor Pasen en kerst moet je veganistisch eten. Hierdoor zijn er veel veganistische Ethiopische gerechten. Dit is daarom een ideale keuken voor als je veganistisch of vegetarisch eet.

Injera

Dit zijn soort pannekoeken of plat brood waarbij verschillende groente-, vlees- en vegetarische gerechten worden gegeten. Er worden altijd meerdere gerechten bij gemaakt. Injera wordt gemaakt van teffmeel. Teff is een graansoort dat veel in Afrika wordt gegeten. De teffmeel wordt gefermenteerd door het minimaal 12 tot 24 uur en maximaal 2 tot 3 dagen laten staan.

In het traditionele recept zit geen ei, waardoor het gerecht makkelijk veganistisch is te maken. Als je eiwitrijk wilt eten bijvoorbeeld omdat je veel sport kan je ei toevoegen.

Je dient de geserveerde gerechten te eten met de injera als bestek net als bij het eten van Surinaamse roti. Je kunt er bijvoorbeeld een runderstoofpot, salade en/of linzenschotel bij eten.

Koffie

In deze landen wordt koffie gezet met een Jabana/Jebena, een traditionele koffiepot. Deze koffiepot is gemaakt van aardewerk en bestaat uit een bolvormig reservoir met een handvat en lange hals. Bij het maken van koffie wordt het gevuld met water en koffie en door een vuur verwarmd. Bij het schenken wordt een filter gebruikt, bijvoorbeeld gemaakt van paardehaar. Het is een erg sterke koffie en wordt vaak met popcorn geserveerd. Er worden ook ceremonies uitgevoerd met het zetten van koffie wat enkele uren kan duren. In Eritrea worden ook vaak Italiaanse stijl koffie gedronken, zoals espresso en cappucino. Dit komt doordat tijdens de koloniale tijd van het koninkrijk Italië veel Italianen emigreerden naar Eritrea.


Italiaanse Eritrese keuken

Dit is een mix van kruiden bij Italiaanse gerechten en Eritrese gerechten. Door de invloed van Italianen wordt er ook vaak pasta gegeten in Eritrea. Eritrese pasta recepten zijn bijvoorbeeld pasta forno en pasta beinjera.

Wil je een Eritrese of Ethiopisch restaurant bezoeken? Dan is Selam Afrika in Amsterdam Oost een aanrader.


Dit moet je lezen

Meest gelezen