zondag 8 december 2024

‘Video platforms normaliseren het houden van exotische dieren’

exotische dieren

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide vrezen dat platforms voor het delen van video’s zoals YouTube kunnen bijdragen aan de normalisering van exotische huisdieren en de handel in exotische huisdieren aanmoedigen.

In een studie, gepubliceerd in PLOS One, analyseerden onderzoekers de reacties van mensen op video’s op YouTube met menselijke interacties met exotische dieren en vonden die reacties overweldigend positief.

De onderzoekers analyseerden de reacties – via tekst en emoji-gebruik – in reacties op 346 populaire video’s met exotische wilde katten en primaten in ‘free handling-situaties’. Deze situaties betroffen exotische dieren die interactie hadden met mensen of andere dieren, zoals huiskatten en honden. De onderzochte video’s werden meer dan een miljoen keer bekeken en de geplaatste commentaren werden gemaakt tussen 2006 en oktober 2019.

D eerste auteur en laatstejaars student diergeneeskunde aan de Universiteit van Adelaide, Georgia Moloney, zei dat, hoewel YouTube niet het enige mediaplatform is dat afbeeldingen van ‘onnatuurlijke interacties’ met exotische dieren weergeeft, het wereldwijd het nummer één platform is voor het delen van video’s en momenteel de het op twee na grootste sociale mediaplatform in het algemeen.

‘De soorten interacties die we observeerden in de video’s die op YouTube werden geanalyseerd, waren onder meer apen in luiers zoals kinderen, primaten als huisdieren en huistijgers die vastgeketend waren en interactie aangingen met mensen,’ zei ze.

‘Naast opmerkingen in de trant van ‘Is dat niet schattig’, ontdekten we dat mensen ook aangaven dat ze dicht bij het dier wilden zijn en zelf een vergelijkbare interactie wilden hebben.’

‘Dit is zorgwekkend omdat het erop kan wijzen dat mensen denken dat deze interacties niet alleen normaal en oké zijn, maar ook wenselijk, en de handel in exotische huisdieren zou kunnen ondersteunen.’

De enige verandering in sentiment die in het onderzoek werd waargenomen, vond plaats in 2015, toen een negatieve trend werd waargenomen in reactie op video’s met primaten. De onderzoekers zeggen dat dit gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan een 2015 International Animal Rescue-campagne om de wreedheid tegen de langzame lori’s te stoppen, getiteld ‘Tickling is Torture’.

‘De negatieve trend die we in 2015 hebben waargenomen in reacties op video’s van primaten, kan verband houden met de campagne ‘Tickling is Torture’ en toont de kracht van sociale media aan en de rol die deze kan spelen bij het voorkomen van dierenmishandeling en uitbuiting,’ zei Moloney.

De handel in exotische huisdieren is een wereldwijd probleem, aangezien de video’s in de studie van over de hele wereld zijn geüpload.

‘We zagen content geüpload uit landen binnen alle zes continenten. De illegale handel in wilde dieren is een groter probleem dan mensen zich realiseren. In Australië bijvoorbeeld, ziet de grensbewaking nog steeds allerlei inheemse reptielen ons land uit worden gesmokkeld.’

Onderzoeksleider Dr. Anne-Lise Chaber van de University of Adelaide School of Animal and Veterinary Sciences, die sinds 2008 onderzoek doet naar de handel in exotische huisdieren en illegale dieren in het wild, zei dat YouTube een beleid heeft waarin de verwachtingen en beperkingen van gepubliceerde inhoud worden uiteengezet. YouTube leunt sterk op het publiek om inbreuken en illegale inhoud te melden.

‘Het huidige beleid is afhankelijk van het publiek om te identificeren wat schadelijk of verontrustend is voor het dier, en toch hebben mensen misschien niet de kennis om dat te doen,’ zei Dr. Chaber.

‘Een plompe lori (een soort aap) die lijkt te glimlachen wanneer hij in een video wordt gekieteld, is niet gewelddadig of grafisch en daarom wordt het aan de kijker overgelaten om dit teken van nood te herkennen en de video te melden.’

Dr. Chaber voegt toe: ‘Een manier waarop YouTube een actievere rol zou kunnen spelen bij het informeren van het publiek over wat ongepast is, is door een pictogram in video’s in te sluiten die, wanneer erop wordt geklikt, mensen naar belangrijke informatie over het dier leiden. Onderwijs is essentieel, maar dit moet hand in hand gaan met verbeterd beleid en rapportagesystemen.’

De onderzoekers zeggen dat verdere verbeteringen aan het beleid en de rapportagesystemen van YouTube software kunnen omvatten om automatisch belangrijke termen zoals soortnamen in videotitels of beschrijvingen te detecteren en deze te markeren voor onmiddellijke beoordeling. Ook kunstmatige-intelligentiesystemen om bedreigde exotische soorten die in de inhoud worden afgebeeld nauwkeurig te identificeren en het publiek te informeren over hun staat van instandhouding voordat ze kunnen worden bekeken.

Dit moet je lezen

Meest gelezen