maandag 29 april 2024

NVWA treft maatregelen tegen Brabantse onderneming: verbod op dierhouderij opgelegd

Vandaag nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een drastische maar noodzakelijke stap: een dierhouderij in Brabant werd gesloten. Deze maatregel ontzegt de eigenaar permanent het recht op het houden van dieren op deze locatie, na de constatering van ernstige tekortkomingen in dierenwelzijn. De interventie resulteerde in confiscatie van 346 dieren, waaronder pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en diverse soorten pluimvee, die allen onder suboptimale omstandigheden leefden.

346 Dieren zijn in bewaring genomen.

De sluiting van de dierhouderij was een direct gevolg van aanhoudende zorgen over het welzijn van de dieren. Deze actie was mogelijk gemaakt door recente wijzigingen in de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing, die sinds 1 januari 2024 van kracht is. Voor het eerst maakt de NVWA gebruik van deze bevoegdheid om een bedrijf te sluiten op basis van dierenwelzijnsproblemen.

Dit was niet de eerste keer dat de NVWA moest ingrijpen bij deze dierhouder. Eerder werden al meer dan 700 honden in veiligheid gebracht, vanwege een gebrek aan adequate zorg. Na dit incident probeerde de houder onder de radar te blijven door andere dieren onder te brengen, zogenaamd voor privégebruik. Echter, verdere inspecties onthulden dat ook deze dieren leden onder vergelijkbare omstandigheden.

Bekijk bovenstaande video over de sluiting van het bedrijf. © NVWA

De actie om de locatie te sluiten voor alle dieren, inclusief toekomstige, was een preventieve maatregel om herhaling te voorkomen. Naast de bestuursrechtelijke aanpak loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek om te garanderen dat gerechtigheid wordt geserveerd.

Het concept van ‘in bewaring nemen‘ is hier ook relevant. Dit houdt in dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt, waarbij de kosten verhaald worden op de voormalige eigenaar. Hoewel er een kans bestaat dat de eigenaar zijn dieren kan terugkrijgen, zal hij eerst moeten bewijzen dat hij in staat is om adequaat voor hen te zorgen.

Dit moet je lezen

Meest gelezen