donderdag 25 april 2024

Deze dieren worden niet langer met uitsterven bedreigd

bedreigd

In september 2016, na ruim 50 jaar, werd de reuzenpanda niet langer gezien als ‘bedreigd’ maar als ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van de IUCN. Inmiddels zijn er tussen 1800 en 2050 reuzenpanda’s in de wereld, en het aantal neemt toe.

Het is niet de eerste keer dat een dierensoort niet langer met uitsterven bedreigd wordt. Hier zijn drie andere dieren die een comeback hebben gemaakt – met hulp van natuurbeschermingswetten en toegewijde wetenschappers.

De Amerikaanse Alligator

Amerikaanse alligators, de grootste reptielen in de VS, zijn te vinden in het zuidoosten in wetlands, rivieren en zelfs golfbanen. Maar ooit stond de alligator op het punt van uitsterven, dankzij de populariteit van de huid als materiaal voor schoenen, jassen en tassen.

In 1967 werd de alligator vermeld als ‘bedreigd’ onder de Endangered Species Preservation Act (de voorloper van de Endangered Species Act van 1973). Tegenwoordig zwerven er weer ongeveer 5 miljoen alligators door de VS, van Texas tot Florida tot North Carolina.

De Grijze Walvis

Eeuwen van walvisvangst hebben de populaties grijze walvissen teruggebracht tot slechts een fractie van hun historische aantal en het leefgebied van de Stille Oceaan. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw legden de landen in de Stille Oceaan maatregelen op om de resterende grijze walvissen te behouden, en in het begin van de jaren zeventig beschermde de Amerikaanse regering ze onder de Endangered Species Act en de Marine Mammal Protection Act. De lang migrerende walvisachtigen in de oostelijke noordelijke Stille Oceaan en de Arctische zeeën herstelden zich voldoende om in 1994 van de lijst met bedreigde diersoorten te worden verwijderd, maar de populatie in de westelijke noordelijke Stille Oceaan blijft bedreigd.

De zuidelijke witte neushoorn

Witte neushoorns zijn het op een na grootste landzoogdier (na olifanten) en worden ingedeeld in noordelijke en zuidelijke ondersoorten. Helaas zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns in leven, na intensieve stroperij voor hun hoorns. Maar zuidelijke witte neushoorns doen het beter.

Europese kolonisten en jagers op groot wild hebben aan het einde van de 19e eeuw bijna de zuidelijke witte neushoornpopulaties uitgeroeid. Natuurbeschermers vonden toen een groep van minder dan 100 dieren in Zuid-Afrika en beschermden ze krachtig, en de populaties van zuidelijke witte neushoorns zijn hersteld. Het Wereld Natuur Fonds schat dat er nu tussen de 19.600 en 21.000 individuen in Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Kenia leven, en de IUCN Rode Lijst classificeert ze als ‘bijna bedreigd.’

Dit moet je lezen

Meest gelezen