Ja je leest het goed: er zijn écht dieren die weleens gearresteerd zijn. Lees snel verder om erachter te komen waarom en hoe deze dieren gearresteerd werden.
De duif die verdacht werd van spionage
In 2015 arresteerden ambtenaren in India een duif waarvan ze vermoedden dat het een spion was. Het lichaam van de vogel was gestempeld met een bericht dat gedeeltelijk in het Urdu, de officiële taal van Pakistan, was geschreven en wat een Pakistaans telefoonnummer leek te zijn. De duif was geland in een dorp dicht bij de gemeenschappelijke grens van het land met Pakistan, in de buurt van de regio Kasjmir die door beide landen wordt opgeëist en het onderwerp is geweest van meerdere oorlogen tussen India en Pakistan vanaf 1947. Hoewel er in 1972 een staakt-het-vuren was, omdat beide landen landen geloven dat ze rechten hebben op het gebied, het is vaak de plaats van militaire botsingen en infiltratie.
Toen een 14-jarige jongen de verdacht uitziende duif zo dicht bij Kasjmir vond, droeg hij hem over aan de autoriteiten. De functionarissen brachten het naar een dierenarts voor röntgenfoto’s, en hoewel ze geen concreet bewijs van vreemd gevogelte konden vinden, hielden ze de vogel in hechtenis en noteerden het als een ‘vermoedelijke spion’.
Niet iedereen nam het nieuws zo serieus als de Indiase politie: in de dagen na de arrestatie van de vogel werden de Pakistaanse sociale media overspoeld met memes die de gevederde gedetineerde afschilderden als een gelikt 007-type, en internetgebruikers bedachten hashtags zoals #PigeonVsIndia en #IfIWereAPigeon.
De eekhoorn die verdacht werd van stalking
Toen ze in 2015 over straat liep in de West-Duitse stad Bottrop, realiseerde een vrouw zich dat ze een stalker had aangetrokken: een kleine rode eekhoorn. Het dier zat haar achterna en gedroeg zich agressief. Bang en niet in staat om het knaagdier te ontvluchten, belde de vrouw de politie om hulp. De autoriteiten namen de eekhoorn gevangen, ‘arresteerden’ hem en brachten hem terug naar het station. Daar ontdekten ze dat het beest aan uitputting leed.
De politie hielp de eekhoorn weer gezond te maken door hem honing te voeren, en een woordvoerder zei dat de eekhoorn naar een opvangcentrum zou worden gestuurd in plaats van de cel.
De papegaai die onderdeel was van een drugskartel
Lorenzo, een felgroene en gele papegaai uit Colombia, wist niet altijd wanneer hij zijn mond moest houden.
In 2010 wekte Lorenzo de argwaan van Colombiaanse rechercheurs, omdat hij elke keer als politieagenten in de buurt kwamen, ‘Rennen, rennen, je wordt gepakt,’ zei. De agenten hadden gelijk. Het bleek dat Lorenzo was getraind om de zin te schreeuwen als waarschuwing voor zijn eigenaren, een groep drugshandelaren, zodat ze konden ontsnappen aan de politie.
De rechercheurs slaagden er uiteindelijk in om langs de vogel te sluipen zonder gezien te worden. Eenmaal in het safehouse vonden ze meer dan 200 wapens, een gestolen motorfiets en een voorraad marihuana. Lorenzo werd samen met vier van de mannen die hij niet had gewaarschuwd in hechtenis genomen.