vrijdag 10 mei 2024

Zo verzorg en verminder je littekens

Een val van je fiets, operatie, brandwond of acne. Je hebt er zelf vast ook eentje: een litteken. Groot of klein het kan voor sommige erg storend zijn. Helaas gaat het bijna nooit helemaal weg, maar met de juiste verzorging kan je de zichtbaarheid wel verminderen. Begin zo vroeg mogelijk, bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.

Bescherm tegen de zon
Een litteken valt vaak op doordat het een andere kleur heeft dan de kleur van je huid. Je zou denken dat de zon helpt om je litteken te verkleuren, maar dat is helaas niet het geval. Door blootstelling aan de zon kan het juist meer opvallen. Daarom is het belangrijk dat je de eerste maanden volledig uit de zon blijft en na deze maanden de beschadigde huid beschermd met een hoge beschermingsfactor. Deze kan je vinden in je zonnebrand. 

Smeer in met citroensap
Citroensap bevat vitamine C. Deze helpt met de aanmaak van nieuwe huidcellen en doodt bacteriën. Dit zorgt voor een versneld genezingsproces, waardoor het litteken minder opvallend wordt. Als de littekens donker zijn helpt de citroen ook om deze lichter te maken. Let erop dat je niet in de zon gaat zitten wanneer je citroensap hebt gebruikt. 

Masseer regelmatig
Als het wondje is genezen, is het goed om je huid en het litteken te masseren. Doormiddel van masseren zorg je ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de huis sneller zal herstellen. Begin zo vroeg mogelijk en probeer dit iedere ochtend en avond te herhalen. Het litteken blijft hierdoor soepel en zal minder trekken, waardoor de huid gladder zal aanvoelen. Gebruik hiervoor een speciale littekencrème of een product met aloë vera of arganolie. 

Scrubben
Scrub je littekens een paar keer per week, hierdoor vervaagt het litteken. Doe dit niet te hard, anders beschadig je het alleen maar meer. Kies daarom een milde scrub. Scrubben wordt vooral aangeraden bij littekens die ontstaan zijn door acne. 

Siliconentherapie
Er bestaan gels of siliconenpleisters die gedurende de dag op je litteken aanbrengt. Siliconen werken als beschermlaag voor de huid en voorkomen vochtverlies. Het vermindert klachten zoals pijn, jeuk en een droge huid. Deze worden vooral aangeraden bij hypertrofische of keloïde littekens en kunnen het littekenweefsel verminderen. 

Laserbehandeling
Deze behandeling zorgt ervoor dat de huid gestimuleerd wordt en hierdoor nieuwe collageen en elastine aanmaakt. Vaak wordt deze behandeling bij littekens die ontstaan zijn door acne gebruikt. 

Specialist of plastische chirurg
Als het niet mogelijk is om je litteken zelf te verminderen. Kan je contact zoeken met een specialist of plastische chirurg. De specialist kan het litteken operatief verwijderen of bevriezen. Een plastische chirurg maakt een incisie in het afgetekende gebied en via deze insnijding wordt het litteken verwijderd. Na het verwijderen wordt het nieuwe wondje gehecht.

Blijf van je wondje af
Wanneer je huid beschadigd is, ontstaat er een wondje en vervolgens een korst. Het kan even duren voordat de wond is hersteld en het litteken zichtbaar is. Daarom moet je het de tijd geven en niet gaan pulken! Gebruik de bovenstaande tips en blijf voor de rest zoveel mogelijk van het litteken of wondje af. 

Dit moet je lezen

Meest gelezen