zondag 12 mei 2024

Hoe je kunt leren mediteren

Wil je leren mediteren, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder. In deze blog lees je wat je moet weten als beginnende meditatie beoefenaar. Je leest ook over de verschillende vormen van meditatie.

Wat is meditatie?

Meditatie is ontstaan uit het Vedisch Hindoeïsme. Dit is een oude religie die meditatie gebruikte voor spirituele en geestelijke verlichting.

Meditatie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het doel is om te ontspannen en jouw geest helder te krijgen. Veel mensen hebben de opvatting dat je geen gedachtes mag hebben tijdens mediteren. Hierdoor wordt meditatie een frustratie en stoppen ze er snel mee.

Tijdens mediteren mag je echter wel nadenken. Meditatie gaat om zicht en grip krijgen op jouw overheersende gedachten. Er zijn verschillende meningen over meditatie, waardoor voor andere mensen het doel van mediteren anders kan zijn.

Soorten meditatie

Er zijn verschillende soorten meditatie. Welke meditatie bij jou past is persoonlijk. Dit kan je ontdekken door verschillende soorten meditatie uit te proberen.

Mindfullness
Dit zou je kan opvatten als een ‘basis meditatie’. Je gaat tijdens deze manier van mediteren zitten in kleermakerszit. Het doel van deze vorm is om jouw gedachten te observeren. Daarnaast observeer je wat je voelt en je ademhaling. Het is belangrijk om niet te oordelen over jouw gedachten en gevoelens.

Twee harten meditatie
Dit wordt ook wel Pranic Healing meditatie genoemd. Deze vorm is gebaseerd op het principe van Chakra’s. Volgens aanhangers van chakra’s zijn er zeven belangrijke energiecentra’s in je lichaam. Dit worden chakra’s genoemd, wat ‘wiel’ betekent.

Bij deze vorm van meditatie wordt er geloofd dat chakra’s toegangspoorten zijn voor een subtieler soort bewustzijn. Middels de chakra’s kan je verlichting bereiken. Via het mediteren activeer je de hartchakra en stuurt vanuit de hartchakra mooie dingen naar de aarde en de mensheid.

Geleide meditatie
Tijdens deze vorm wordt je begeleid door een docent en ga je op ‘innerlijke reis’. De docent vertelt over bepaalde dingen, waardoor je hier in gedachten visuele beelden van gaat vormen.

Deze manier is relatief makkelijk uit te voeren. Je hoeft niet te letten op jouw ademhaling zoals bij de mindfulness. Daarnaast hoef je ook geen speciale houding aan te nemen.

Meditatie cursussen

Tijdens een meditatie cursus leer je stapsgewijs hoe mediteren werkt. Vaak is er een wekelijkse bijeenkomst. Sommige meditatie cursussen eindigen met een stiltedag. Tijdens een stiltedag kan er onder andere yoga, mindfullnessaspecten en meditatie plaatsvinden.

Bij sommige stiltedagen mag je helemaal niet praten en bij andere stiltedagen wordt er zo min mogelijk gepraat. De meditatiedocent zal bijvoorbeeld wel summier de meditatie begeleiden.


Meditatie apps

Er zijn tegenwoordig veel meditatie apps en er komen steeds meer bij. Onderstaand vind jij een aantal handige meditatie apps.

Headspace
Deze app is handig als je nog geen ervaring hebt met mediteren. Elke dag ontvang je een herinnering om een meditatie te doen. Je begint met een korte periode mediteren en dit wordt steeds meer uitgebreid. Een rustgevende stem legt je uit wat je moet doen. De app is in het Engels.

Een deel van de opties zijn gratis. Als je meer opties wilt betaal jij hiervoor. Een jaarlijks abonnement is veel voordeliger dan een maand abonnement.

Meditation moments
Deze app is in het Nederlands en ontworpen door Michael Pilarczyk. Hij inspireert mensen met zijn motto ‘Leef je mooiste leven’ en geeft onder andere cursussen over hoe je succesvol kunt worden.

De app bevat meer dan 100 meditaties, meer dan 50 uur muziek en luisterboeken. Ook bij deze meditatie app is slechts een deel gratis.

Wil je beginnen met meditatie, omdat je veel stress ervaart? Lees dan ook de blog ‘Tips om stress te verminderen’.

Dit moet je lezen

Meest gelezen