zondag 12 mei 2024

Werkt dure zonnebrand beter dan een goedkopere variant?

Als je ooit in de drogist op zoek ben geweest naar zonnebrandcrème ​​en je volledig overweldigd voelde, weet je al hoe moeilijk het kan zijn om het juiste product voor je huid te kiezen. Aangezien het belangrijk is elke dag zonnebrand te dragen, is het een product waar we veel van moeten gebruiken – en dat maakt het ontmoedigend om er regelmatig een aanzienlijk bedrag aan uit te geven. Maar beschermen meer betaalbare opties ons op dezelfde manier als duurdere opties?

Om meteen maar met de deur in te huis vallen: nee, een dure zonnebrandcrème hoeft zeker niet beter te zijn dan een goedkope variant. Sterker nog: soms biedt een dure zonnebrand juist mínder goede bescherming dan een goedkopere crème.

Om een goede zonnebrand te herkennen, hoef je dus zeker niet alleen te kijken naar het prijskaartje. Belangrijker is kijken naar de SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Dit getal geeft de hoeveelheid bescherming aan die een zonnebrandcrème heeft tegen UVB-straling. Het beste is om SPF 30 te gebruiken, aangezien deze je beschermt tegen 90% van de UVB-stralen.

SPF 50 beschermt je echter tegen 98% van de UVB-stralen. Hoewel SPF 50 de moeite waard kan zijn als je gemakkelijk verbrandt, heeft het niet veel zin om hoger te gaan dan dat. Laat je niet misleiden door labels met een SPF van 100, want geen enkele zonnebrandcrème beschermt je tegen 100% van de zonnestralen. Het aantal is groter, maar de verbetering is minuscuul – blijf bij een SPF van 30 tot 50, tenzij er geen prijsverschil is.

Zoals we hierboven vermeldden, verwijst SPF alleen naar de hoeveelheid bescherming die een zonnebrandcrème biedt tegen UVB-straling. Dat voorkomt dat je verbrandt door de zon en helpt je tegen huidkanker te beschermen, maar je moet je ook zorgen maken over UVA-straling. Hoewel blootstelling aan UVA- en UVB-straling beide tot huidkanker kan leiden, zorgt UVA-straling er ook voor dat je huid ouder wordt – dus je wilt een zonnebrandcrème die hiertegen beschermt.

UVA-bescherming wordt niet gemeten door een getal zoals SPF. Zoek in plaats daarvan naar ‘breed spectrum’ op de verpakking, wat betekent dat de zonnebrandcrème tegen beide soorten UV-straling beschermt.

Als je let op SPF en de UVA- en UVB-filters van zonnebrandcrème zul je merken dat een dure variant zeker niet altijd beter is. Het is vaak dan ook niet de bescherming waar je extra voor betaalt, maar de bijzaken: smeerbaarheid, geur, een mooie verpakking, of het plakt of niet. Allemaal dingen die het gebruik van zonnebrandcrème vergemakkelijken, maar er niet voor zorgen dat die dure variant beter is dan een goedkopere versie. Prijs zegt lang niet alles dus.

Dit moet je lezen

Meest gelezen