dinsdag 30 april 2024

Wetenschappers creëren DNA-test die de ziekte van Lyme bij paarden identificeert

Lyme

Een Rutgers-wetenschapper die een ziek paard wil helpen genezen, heeft een ultragevoelige DNA-test ontwikkeld die toepassingen kan hebben voor moeilijk te detecteren ziekten zoals de ziekte van Lyme bij mensen.

Zoals beschreven in een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, hielp een speciale DNA-test, ontwikkeld door Steven Schutzer, een professor in de geneeskunde aan de Rutgers New Jersey Medical School, een team van de Cornell University School of Veterinary Medicine bij het identificeren van neurologische Lyme-ziekte bij een zieke patiënt. 11-jarige Zweedse Warmbloed merrie.

Hoewel de ziekte van Lyme werd vermoed, kon een standaard PCR-test de ziekteverwekker, de bacterie Borrelia burgdorferi, niet detecteren.

De ‘genomische hybride capture-assay’ van het Schutzer-team, een zeer gevoelige test die het team heeft ontwikkeld, identificeerde de ziekteverwekker in een monster van het ruggenmergvocht van het paard, waardoor het kon worden gediagnosticeerd en met succes behandeld. De test werkt door eerst selectief DNA te isoleren van het micro-organisme dat de ziekte veroorzaakt.

Lees het volledige onderzoek hier.

Dit moet je lezen

Meest gelezen