“Denk je dat ik 40 uur kan werken zonder een burn-out te krijgen? Ja, natuurlijk kun jij dat!”
Om een burn-out te krijgen is het eenvoudige recept als volgt:
Echter, wanneer bovenstaande niet het geval is en er lekker gewerkt kan worden dan is er niets aan de hand. Dan kan het (harde) werk juist bijdragen aan je geluk. Het geeft energie en zorgt voor onder andere verbinding en zingeving.
Hoeveel uren je wilt werken of misschien wel kan werken is afhankelijk van wat jij wilt, wat je nodig hebt en de situatie waar je in zit. Evenals hoeveel je werkt én zorgt, buiten het veterinaire vak om. Uit recent onderzoek van de FVE blijkt dat deeltijdwerk gunstig lijkt te zijn voor het mentale welzijn van dierenartsen, dat kan wellicht ook een reden zijn voor een uurtje minder.
Afhankelijk van wat er gebeurt in je leven, heb je meer of minder hersteltijd nodig, maar zullen er ook zaken zijn die tijd van je vragen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd je aan alle facetten van het leven wilt besteden. Geef je aandacht aan het ene, dan lever je daarmee automatisch in op iets anders. Al is dat een contradictie, omdat de uitspraak “doordat ik werk, ben ik een betere versie van mezelf” ook vaak klinkt. Het is dus echt wat jij als individu nodig hebt.
Met hard werken is niets mis, zolang je maar naar jezelf luister en daar naar handelt. Dus kies het aantal werkuren dat bij jou past en geniet van al het moois dat het leven en de diergeneeskunde te bieden heeft.
En vergeet niet: hard werken is hard ontspannen!
Ben jij getriggerd door wat hier staat, denk je dat er punten zijn in de eerste alinea die op jouw situatie van toepassing zijn of gaat het op voor één van je collega’s? Trek aan de bel. Twijfel niet, doe iets! Voor het te laat is…. Een burn-out is te voorkomen. En hoeft zelfs in de verste verte geen issue te zijn/te worden.
Lees ook het eerder verschenen artikel Work-life balans in de diergeneeskunde