zaterdag 27 juli 2024

To vegan or not to vegan?

Beeld: Midjourney

Bij ons in de dierenartsenpraktijk zien we steeds vaker huisdiereigenaren die hun honden een plantaardig dieet willen geven. Of het nu gaat om ethische overwegingen, milieu-impact of de gezondheid van hun huisdier, de vraag naar vegan hondenvoer neemt toe. Maar wat doet zo’n dieet eigenlijk met de darmgezondheid van onze honden? Recent onderzoek biedt ons nieuwe inzichten.

Onderzoek naar plantaardig dieet bij honden

Een recente studie, gepubliceerd in Frontiers in Microbiology, onderzocht het effect van een vegan dieet op het microbioom van gezonde volwassen honden. De onderzoekers verdeelden 61 honden in twee groepen: één groep kreeg een commercieel extrusievoer op basis van dierlijke ingrediënten, en de andere groep kreeg een experimenteel vegan dieet. Beide diëten werden gedurende 12 weken gevoerd, waarbij fecale monsters werden verzameld aan het begin en het einde van de studieperiode.

Het doel van de studie was om te zien hoe de verschillende diëten de samenstelling van het microbioom beïnvloeden. De resultaten lieten zien dat er significante verschillen waren in de diversiteit en samenstelling van de darmbacteriën tussen de twee groepen aan het einde van de onderzoeksperiode. Honden op het vegan dieet hadden een lagere evenwichtigheid van de microflora, maar geen significante verschillen in rijkdom of diversiteit in vergelijking met de honden op het dierlijke dieet.

Effecten op specifieke bacteriestammen

Interessant genoeg vonden de onderzoekers dat honden op het vegan dieet een lagere relatieve overvloed hadden van bepaalde bacteriestammen zoals Fusobacterium, Bacteroides, en Campylobacter. Deze bacteriën zijn doorgaans geassocieerd met de fermentatie van eiwitten en vetten uit dierlijke bronnen. Aan de andere kant was de relatieve overvloed van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van plantaardig materiaal, zoals Firmicutes, hoger in de vegan groep.

Aanvullende inzichten uit andere studies

Een ander onderzoek, gepubliceerd in Plos One, onderzocht eveneens de effecten van een plantaardig dieet, maar richtte zich op verschillende gezondheidsaspecten van honden. Deze studie bevestigde dat plantaardige ingrediënten, mits goed verwerkt, in staat zijn om vergelijkbare voedingswaarden te bieden als dierlijke ingrediënten. De onderzoekers benadrukten echter dat meer onderzoek nodig is om de langetermijneffecten van vegan diëten op de gezondheid van honden volledig te begrijpen.

De bevindingen uit beide studies wijzen op het potentieel van vegan hondenvoer om de darmflora te veranderen, vergelijkbaar met wat we zien bij mensen die een vegan dieet volgen. Echter, bij mensen leidt een plantaardig dieet vaak tot een verhoogde diversiteit en gezondheidsvoordelen. Deze effecten werden bij honden door deze studies niet duidelijk ondersteund.

Conclusies en overwegingen

De huidige onderzoeksresultaten tonen aan dat plantaardige diëten veranderingen kunnen veroorzaken in het microbioom van honden, vergelijkbaar met wat we zien bij mensen die een vegan dieet volgen. Echter, de effecten zijn complex en vereisen verdere studie.

Het is van groot belang dat vegan hondenvoer goed gebalanceerd is om aan alle voedingsbehoeften te voldoen en dat we de langetermijneffecten blijven monitoren. Meer onderzoek is nodig om de volledige impact van plantaardige diëten op de gezondheid van honden te begrijpen.

Kortom, to vegan or not to vegan….remains the question!

Dit moet je lezen

Meest gelezen