woensdag 15 mei 2024

Onderzoek: wat zorgt voor werkplezier bij dierenartsen?

dierenartsen

Een bedankje ontvangen, tijd doorbrengen met collega’s en hun expertise verder ontwikkelen; het zijn allemaal factoren die dierenartsen een goed gevoel geven op het werk, volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Adelaide.

In het door Vet Record gepubliceerde onderzoek onderzochten onderzoekers de positieve kant van veterinair werk en specifiek wat dierenartsen plezier geeft in hun werk.

Hoofdauteur Madeleine Clise, een psycholoog en adjunct-docent aan de School of Psychology van de University of Adelaide, zegt: ‘In een tijd in Australië waar er nationale tekorten zijn aan dierenartsen, met name in regionale gebieden, en toenemende publiciteit over de risico’s en uitdagingen in het beroep, is het belangrijk om te focussen op wat kan worden gedaan om mensen in het vak te behouden en meer mensen naar het veld te trekken.’

‘Door ons te concentreren op wat ertoe bijdraagt ​​dat dierenartsen positieve emoties ervaren, kunnen we beter begrijpen hoe we het welzijn kunnen verbeteren van degenen die voor onze geliefde huisdieren, vee en dieren in het wild zorgen.’

In een vragenlijst die door 273 Australische dierenartsen werd ingevuld, werd deelnemers gevraagd om maximaal 10 antwoorden te geven op de vraag ‘Ik haal plezier uit mijn werk als dierenarts wanneer…’. Meer dan 2500 reacties werden gegroepeerd in thema’s en subthema’s en gecategoriseerd met behulp van het ‘Job Demands-Resources Model’, dat zich richt op zowel de positieve als negatieve aspecten van een baan die indicatief zijn voor het welzijn van werknemers.

‘De resultaten benadrukken dat er een overvloed aan factoren is die verband houden met plezier op het werk voor dierenartsen, naast het werken met en het helpen van dieren,’ zei Cise.

‘In feite kwamen positieve relaties tussen klanten en dierenartsen, en dierenartsen en hun collega’s, vaker voor dan positieve relaties met dieren. Dierenartsen voelen zich, net als wij allemaal, goed als ze vertrouwen en respect tonen. En met een simpel ‘dankjewel’ kom je al een heel eind.’

Andere bevindingen uit het onderzoek suggereren dat de mogelijkheid om hun gespecialiseerde vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen zeer plezierig is voor dierenartsen in de praktijk. Een positieve cultuur op de werkplek, succesvolle resultaten met patiënten en mogelijkheden om samen te werken met andere dierenartsen werden ook benadrukt.

Senior auteur Dr. Michelle McArthur, universitair hoofddocent aan de School of Animal and Veterinary Sciences van de University of Adelaide, zegt: ‘Managers en praktijkmanagers kunnen de resultaten gebruiken om de werkomgeving voor werknemers te verbeteren. Dit kan inhouden dat er een informeel en formeel erkenningssysteem wordt ingevoerd en dat er meer tijd wordt doorgebracht met collega’s.’

‘Verdere gunstige veranderingen kunnen de introductie zijn van een peer-supervisie- of mentorprogramma om veterinaire expertise te ondersteunen en de verbondenheid binnen het beroep te vergroten.’

De resultaten toonden ook aan dat het ervaren van bepaalde positieve overtuigingen over zichzelf, zoals flexibiliteit, een positieve houding en prestatie, geassocieerd zijn met plezier op het werk.

‘Dus het verder ontwikkelen van persoonlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld in het universitaire curriculum of als voortdurende professionele ontwikkeling, zou het algehele welzijn van dierenartsen kunnen vergroten,’ zei Dr. McArthur.

De onderzoekers hopen dat de resultaten tot discussie zullen leiden en zich verder zullen concentreren op de positieve aspecten van veterinair werk, waarvan ze zeggen dat ze vaak worden overschaduwd door het negatieve.

‘Dierenartsenwerk is zo’n dankbaar beroep en het is belangrijk dat we de vele positieve punten delen met nieuwe dierenartsen en degenen die in opleiding zijn als geruststelling, en om anderen aan te moedigen om het beroep uit te oefenen,’ aldus Dr. McArthur.

Dit moet je lezen

Meest gelezen