Veel hondenliefhebbers willen weten wat er in de hoofden van hun trouwe viervoeters omgaat. Nu komen wetenschappers eindelijk dichter bij het antwoord. In een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het journal Animal Cognition, ontdekten onderzoekers van het Family Dog Project (Eötvös Loránd University University, Boedapest) dat honden een multimodaal mentaal beeld hebben van hun vertrouwde objecten. Dit betekent dat wanneer honden aan een object denken, ze zich de verschillende zintuiglijke kenmerken van het object voorstellen, bijvoorbeeld hoe het eruitziet of hoe het ruikt.
De groep wetenschappers ging ervan uit dat de zintuigen die honden gebruiken om objecten te identificeren, zoals hun speelgoed, de manier weerspiegelen waarop de objecten in hun geest worden weergegeven. “Als we kunnen begrijpen welke zintuigen honden gebruiken bij het zoeken naar speelgoed, kan dit onthullen hoe ze erover denken”, legt Shany Dror, een van de leidende onderzoekers, uit. “Wanneer honden reukzin of zicht gebruiken tijdens het zoeken naar speelgoed, geeft dit aan dat ze weten hoe dat speelgoed ruikt of eruitziet.”
In eerdere studies ontdekten de onderzoekers dat slechts een paar uniek begaafde honden de namen van objecten kunnen leren. “Deze begaafde honden die woorden leren, geven ons een kijkje in hun geest, en we kunnen ontdekken waar ze aan denken als we ze vragen ‘waar is je teddybeer?'”, legt Dr. Andrea Sommese uit, de tweede leidende onderzoeker.
In het eerste experiment trainden ze drie begaafde woordleerhonden en 10 typische gezinshonden (d.w.z. honden die de naam van speelgoed niet kennen), om speelgoed te halen dat met een beloning is geassocieerd. Tijdens de training kregen honden traktaties en werden ze geprezen omdat ze dit speelgoed verkozen boven een paar afleidingsspeelgoed.
De onderzoekers observeerden vervolgens hoe de honden naar het beoogde speelgoed zochten, altijd tussen vier anderen geplaatst, zowel wanneer de lichten aan als uit waren. Alle honden hebben met succes het getrainde speelgoed geselecteerd, zowel in het licht als in het donker. Het duurde echter langer om het speelgoed in het donker te vinden. Alleen de hoogbegaafde woordleerhonden namen deel aan het tweede experiment. Hier wilden de onderzoekers weten waar deze honden aan denken als ze de naam van hun speelgoed horen.
“Het onthullen van de zintuigen die de honden gebruiken om naar het genoemde speelgoed te zoeken, gaf ons de mogelijkheid om af te leiden wat deze honden zich voorstellen als ze bijvoorbeeld ’teddybeer’ horen”, legt Dr. Claudia Fugazza uit, co-auteur van de studie .
De begaafde honden waren succesvol in het selecteren van het speelgoed dat door hun baasjes werd genoemd in het licht en in het donker. Dit onthult dat wanneer ze de naam van speelgoed horen, ze de verschillende zintuiglijke kenmerken van dit object herinneren en dat ze dit “multisensorische mentale beeld” kunnen gebruiken om het te identificeren, ook in het donker.
“Honden hebben een goed reukvermogen, maar we ontdekten dat honden liever op hun gezichtsvermogen vertrouwden en hun neus maar een paar keer gebruikten, en bijna alleen als de lichten uit waren”, verduidelijkt prof. Adam Miklósi, hoofd van de afdeling Ethologie aan de ELTE University en co-auteur van het onderzoek. “Honden snuffelden vaker en langer in het donker. Ze brachten 90% meer tijd door met snuffelen als de lichten uit waren, maar dit was nog steeds maar 20% van de zoektijd.”
Tot slot blijkt uit het succes van de honden bij het vinden van het speelgoed en de verschillende zintuigen die worden gebruikt tijdens het zoeken in het licht en het donker, dat wanneer honden met speelgoed spelen, al is het maar kort, ze aandacht besteden aan de verschillende kenmerken ervan en de informatie registreren met behulp van meerdere zintuigen.