zaterdag 20 april 2024

Langdurige stress bij honden in verband gebracht met de eigenaar-hondrelatie

Onderzoekers van de Universiteit van Linköping hebben onderzocht of het stressniveau van honden wordt beïnvloed door de mensen met wie ze samenleven. Stressniveaus van de afgelopen maanden kunnen worden bepaald bij zowel honden als mensen door de niveaus van stresshormoon te meten die zijn opgeslagen in haren terwijl ze groeien.

De onderzoekers hebben haar van zowel honden als eigenaren verzameld en de niveaus van cortisol, het belangrijkste stresshormoon, in hen gemeten. Ze waren geïnteresseerd in de vraag of er verschillen zijn tussen verschillende hondenrassen. Het fokken heeft geleid tot de genetische selectie van verschillende rassen voor verschillende taken. De studie omvatte 18 honden van rassen die zijn gefokt voor onafhankelijke jacht, zoals de Zweedse elkhound, de Noorse elkhound en de teckel. Een tweede groep omvatte honden van oude rassen die genetisch nauwer verwant zijn aan de wolf dan andere rassen. Deze groep bestond uit 24 honden van rassen zoals de Shiba Inu, de Basenji en de Siberische husky. Alle eigenaren vulden vragenlijsten in over hun eigen persoonlijkheid en die van hun hond. Ook beantwoordden ze vragen over hun relatie met hun hond, onder meer hoe de eigenaar de interactie met de hond heeft ervaren, de mate van emotionele gehechtheid aan de hond en de mate waarin het bezit van een hond problemen opleverde.

‘De resultaten toonden aan dat de persoonlijkheid van de eigenaar het stressniveau bij jachthonden beïnvloedde, maar interessant genoeg niet bij de oude honden. Bovendien had de relatie tussen de hond en de eigenaar invloed op het stressniveau van de honden. Dit was het geval voor beide soorten, maar het resultaat was minder uitgesproken voor de oude honden,’ zegt Lina Roth, hoofddocent bij de afdeling Natuurkunde, Scheikunde en Biologie aan de Universiteit van Linköping.

In een eerdere studie hadden dezelfde onderzoekers gezien dat honden van hoedende rassen, die genetisch zijn geselecteerd op hun vermogen om met mensen samen te werken, het langdurige stressniveau van hun eigenaar weerspiegelen. Toen de onderzoekers nu informatie toevoegden over de relatie van de herdershonden met hun baas, werd duidelijk dat de relatie ook bij deze honden significant was voor de langdurige stressniveaus.

De onderzoekers concluderen dat langdurige stress het minst sterk wordt beïnvloed door de eigenaar en hun relatie met de hond voor oude rassen. De jachthonden laten een duidelijk verband zien tussen zowel de persoonlijkheid van de eigenaar als hun relatie tot de hond, maar het zijn alleen herdershonden die de unieke synchronisatie met de langdurige stress bij de eigenaar demonstreren.

‘Wij geloven dat de synchronisatie van stress een gevolg is van het fokken van herdershonden voor samenwerking met mensen, terwijl de relatie met de eigenaar en de persoonlijkheid van de eigenaar belangrijke parameters zijn die de synchronisatie van stressniveaus beïnvloeden,’ zegt Lina Roth.

Dit moet je lezen

Meest gelezen