Jack Russell Terriers en Yorkshire Terriers hebben de hoogste levensverwachting van hondenrassen in het VK, volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in het journal Scientific Reports. Rassen met een plat gezicht, zoals Franse Bulldogs en Mopsen, hebben echter een van de laagste levensverwachtingen.
Kendy Tzu-yun Teng, Dan O’Neill en collega’s analyseerden 30.563 gegevens van hondensterfgevallen door dierenartsenpraktijken in het VK tussen 2016 en 2020 met behulp van de VetCompass–database, gecategoriseerd in 18 hondenrassen die erkend zijn door de Kennel Club en ook een groep gekruiste honden. Ze creëerden overlevingstafels die de levensverwachting over de hele levenscyclus berekenen, te beginnen bij de geboorte (0 jaar).
Jack Russell Terriers hadden de hoogste levensverwachting bij de geboorte (12,72 jaar), gevolgd door Yorkshire Terriers (12,54 jaar), Border Collies (12,10 jaar) en Springer Spaniels (11,92 jaar). Daarentegen hadden Franse Bulldoggen de laagste levensverwachting bij de geboorte (4,53 jaar). Dit is ongeveer drie jaar minder dan andere rassen met een plat gezicht die bij de geboorte een lage levensverwachting vertoonden, waaronder Engelse Bulldogs (7,39 jaar) en Mopsen (7,65 jaar). De auteurs stellen voor dat deze korte levensverwachting het gevolg zou kunnen zijn van de hoge gezondheidsrisico’s waarvan bekend is dat ze voorkomen bij deze rassen met een plat gezicht.
Voor alle hondenrassen was de gemiddelde levensverwachting op de leeftijd van 0 voor reuen 11,1 jaar, vier maanden korter dan de schatting voor vrouwelijke honden. Gecastreerde honden hadden een hogere levensverwachting (11,98 jaar voor teven en 11,49 jaar voor reuen) dan niet-gecastreerde honden (10,50 jaar voor teven en 10,58 jaar voor reuen). De auteurs bespreken de mogelijke voordelen van castratie en de bijbehorende verhoogde levensverwachting en of castratie mogelijk een weerspiegeling is van meer verantwoordelijke hondenbezitters en betere zorg.
De auteurs concluderen dat hun werk het nu mogelijk maakt om de levensverwachting van honden op verschillende leeftijden te volgen, net als bij mensen, en de voorspellingen voor verschillende rassen in het VK kan verbeteren. Er kunnen ook andere praktische voordelen zijn, zoals het helpen van hondenopvangcentra om nauwkeurige schattingen te maken van de resterende levensverwachting van een hond tijdens het herplaatsen.