Nieuw onderzoek dat wordt gepresenteerd op het European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID), dat dit jaar online wordt gehouden, onthult dat rauw hondenvoer een belangrijke bron van antibioticaresistente bacteriën is, waardoor het een internationaal risico voor de volksgezondheid vormt.
Aangezien sommige van de multiresistente bacteriën in rauw hondenvoer identiek zijn aan die gevonden bij ziekenhuispatiënten in verschillende Europese landen, zeggen de onderzoekers dat de trend om honden rauw voedsel te voeren de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën kan aanwakkeren.
Geneesmiddelresistente infecties doden wereldwijd naar schatting 700.000 mensen per jaar en, met een voorspeld aantal van 10 miljoen in 2050 als er geen actie wordt ondernomen, classificeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) antibioticaresistentie als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid waarmee de mensheid.
Om erachter te komen of voedsel voor huisdieren een potentiële bron van verspreiding van antibioticaresistente bacteriën is, analyseerden Dr. Ana R. Freitas, Dr. Carla Novais, Dr. Luísa Peixe en collega’s van UCIBIO, Faculteit Farmacie, Universiteit van Porto, Portugal voedsel van supermarkten en dierenwinkels voor Enterokokken.
Enterokokken zijn opportunistische bacteriën. Ze leven ongevaarlijk in de ingewanden van mens en dier, maar kunnen ernstige infecties veroorzaken als ze zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Een totaal van 55 monsters van hondenvoer (22 nat, 8 droog, 4 halfnat, 7 traktaties en 14 rauw bevroren) van 25 merken die nationaal en internationaal verkrijgbaar zijn, werden in het onderzoek opgenomen. De diepgevroren voedingsmiddelen waren eend, zalm, kalkoen, kip, lam, gans, rundvlees en groenten.
Dertig monsters (54%) bevatten Enterokokken. Meer dan 40% van de Enterokokken was resistent tegen de antibiotica erytromycine, tetracycline, quinupristine-dalfopristine, streptomycine, gentamicine, chlooramfenicol, ampicilline of ciprofloxacine. Er was ook resistentie tegen vancomycine en teicoplanine (elk 2%) en 23% van de enterokokken was resistent tegen linezolid.
Linezolid is een laatste redmiddel dat wordt gebruikt bij ernstige infecties wanneer andere medicijnen hebben gefaald, en wordt door de WHO als een uiterst belangrijke behandeling beschouwd.
Alle monsters van rauw hondenvoer bevatten multiresistente enterokokken, waaronder bacteriën die resistent zijn tegen linezolid. Daarentegen bevatten slechts drie van de niet-ruwe monsters multiresistente bacteriën.
Genetische sequencing onthulde dat sommige van de multiresistente bacteriën in het rauwe hondenvoer identiek waren aan bacteriën die werden geïsoleerd van ziekenhuispatiënten in het VK, Duitsland en Nederland. Genetisch identieke bacteriën zijn ook gevonden in landbouwhuisdieren en afvalwater in het VK.
In een ander experiment brachten de onderzoekers antibioticaresistentiegenen van de bacteriën in hondenvoer over op andere, experimentele bacteriën – wat suggereert dat dit ook in de natuur kan voorkomen.
De onderzoekers concluderen dat hondenvoer een bron is van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica als laatste redmiddel en zich mogelijk kunnen verspreiden naar mensen. Hondenvoer, voegen ze eraan toe, zou wereldwijd een over het hoofd geziene oorzaak van antibioticaresistentie kunnen zijn.
Dr. Freitas voegt toe: ‘Het nauwe contact van mensen met honden en de commercialisering van de onderzochte merken in verschillende landen vormt een internationaal risico voor de volksgezondheid.’
‘Europese autoriteiten moeten het bewustzijn vergroten over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij het voeren van rauwe voeding aan huisdieren en de productie van hondenvoer, inclusief de selectie van ingrediënten en hygiënepraktijken, moeten worden herzien.’