maandag 29 april 2024

Honden in het asiel hebben dagen nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving

asiel

Jaarlijks komen duizenden honden in een asiel in Nederland terecht. Experts verwachten een stijging van dit aantal in de komende periode, wanneer mensen tijdens de coronacrisis weer naar kantoor gaan na thuiswerken. Ondanks de goede zorgen van personeel en vrijwilligers kan het asiel voor honden een turbulente ervaring zijn. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzochten of honden zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving op basis van hun nachtelijke activiteit.

Janneke van der Laan en collega-onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vergeleken de nachtelijke activiteit van 29 asielhonden en 29 huishonden in hun eigen huis – vergelijkbaar in ras, leeftijd en geslacht – met behulp van nachtcamera’s en een kleine activity tracker op hun halsband.

Ze ontdekten dat asielhonden ’s nachts veel minder rusten dan honden, vooral tijdens de eerste twee nachten in het asiel. Deze rusteloosheid nam in de loop van de tijd wel af, maar zelfs na twaalf dagen in het asiel rustten de honden ’s nachts nog steeds minder dan de huishonden.

‘Deze onrust zagen we ook bij hormoonmetingen in de urine van asielhonden,’ zegt Janneke van der Laan. Asielhonden hadden hogere waarden van het stresshormoon cortisol in hun urine dan honden, vooral tijdens de eerste twee dagen maar ook na twaalf dagen. Opvallend was ook dat kleinere opvanghonden, bijvoorbeeld Shi Tzu’s en Chihuahua’s, de eerste twee nachten rustelozer waren dan grotere opvanghonden en ook hogere cortisolwaarden hadden.

De onderzoekers vonden grote verschillen tussen individuele honden: sommigen waren de eerste nacht in het asiel al vrij rustig, anderen sliepen een paar nachten amper. ‘Het lijkt erop dat honden minimaal twee dagen nodig hebben, maar vaak ook langer om te wennen aan hun nieuwe omgeving, in dit geval het asiel,’ legt Van der Laan uit. ‘Mensen slapen meestal ook de eerste nacht minder goed in een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld aan het begin van een vakantie.’

‘Met ons vervolgonderzoek zoomen we nog verder in op het welzijn van honden in asielen. Maar onze huidige bevindingen laten al zien dat het belangrijk is om goed op te letten bij honden die na meerdere nachten niet goed kunnen rusten. kan deze honden misschien al helpen door ze bijvoorbeeld naar een minder drukke plek in het asiel te verplaatsen.’

Dit moet je lezen

Meest gelezen