woensdag 18 september 2024

Weetjes over zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Lees dan deze weetjes over zwangerschap.


Wat doet je kindje in je baarmoeder?

Wist je dat je kindje al vanaf ongeveer de 28ste week tijdens je zwangerschap gaat beginnen met huilen? Ook is kindje al bezig met schoppen, slikken en duimzuigen. Je kindje kan ook al ruiken, horen, proeven, wazig zien en voelen. Je kindje kan horen vanaf ongeveer de vijfde maand.

Vakjargon

Tijdens je zwangerschap zal je waarschijnlijk woorden tegenkomen die je nog nooit hebt gehoord. Hieronder lees je een paar en wat het betekent.

Amnionpunctie
Dit betekent vruchtwaterpunctie.

À terme bevalling
Dit houdt in dat je bevalt na een ‘normale zwangerschapsduur’. Dit is tussen 37 en 42 weken zwangerschap.

Apgarscore
Na de geboorte van je kind wordt je kind onderzocht en krijgt hij een apgarscore. Bij deze methode wordt er op vijf gebieden onderzocht: huidskleur, prikkelreactie, spierspanning, ademhaling en hartslag. In totaal kan er maximaal 10 worden gescoord.

Braxton Hicks constracties

Dit zijn harde buiken.

Fundus
Dit is de bovenste rand van de baarmoeder. De fundushoogte wordt gebruikt om de groei van je kindje te volgen.

Ligging foetus

De meest voorkomende ligging is de achterhoofdligging. Hierbij ligt de baby met de voeten omhoog en het achterhoofd is ingedaald. Bij een aangezichtsligging ligt je baby met zijn gezicht naar beneden. Je kunt dan nog steeds op een normale manier bevallen, maar het is moeilijker dan bij een achterhoofdsligging. Dit komt doordat de doorsnede dan groter is. Door deze houding komt er minder druk op de baarmoedermond, waardoor de ontsluiting langer duurt. Bij een voorhoofdsligging ligt het voorhoofd van de baby naar beneden. Vaak moet er dan een keizersnede worden gedaan.

Sporten tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent is het juist goed om te blijven sporten om fit te blijven. Wel is het verstandig om te stoppen met contactsporten en sporten waarbij je een bal of stomp in de buik kan krijgen tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan judo, handbal, basketbal en volleybal.

Wil je meer weten of sporten tijdens zwangerschap? Lees dan de blog ‘Sporten tijdens de zwangerschap’.


Dit moet je lezen

Meest gelezen