woensdag 8 mei 2024

De klant is koning – Waar trek je de grens?

Iedereen maakt het weleens mee: een eigenaar die meer van je vraagt dan je eigenlijk wilt doen of die je aanspreekt op een manier die voor jou niet goed voelt, ongepast is of ronduit onbeschoft is. Is de klant dan nog steeds koning of moeten we hier iets mee?

Als dierenarts en paraveterinair worden we vooral medisch opgeleid. We doorlopen een opleiding die ons heel veel leert over hoe we dieren beter maken of moeten verzorgen maar over hoe om te gaan de met eigenaar van het dier wordt weinig aandacht aan besteed. Echter zonder medewerken van de eigenaar kan en mag er vrijwel niets bij deze dieren.

Eigenlijk weten we inmiddels allemaal wel dat je naast dierenarts of paraveterinair ook een sociale rol hebt. Maar hoe leer je dat en hoe ga je om met de momenten dat je sociale skills aardig op de proef worden gesteld? Mag je een eigenaar aanspreken op zijn gedrag richting jou of een collega? Waar trek je de grens voor wat acceptabel is en niet?

Dat is een lastige en het antwoord daarop verschilt per persoon. Iedereen heeft unieke waarden, grenzen en reacties. Het is cruciaal dat jij je goed voelt. Plezier in je werk is het allerbelangrijkst. Als iemand jouw grens overschrijdt, moet je actie ondernemen. Werk ethisch en professioneel, gebaseerd op jouw normen en waarden. Houd ook rekening met de eigenaar zijn gevoelens.

Zoals gezegd is het antwoord niet zwart – wit en gaat dit vooral om gevoel. Maar op het moment dat het niet goed voelt, wat doe je dan? Hoe los je het dan op en -belangrijker nog- hoe breng je dat over naar de eigenaar die tegenover je staat? Het belangrijkste is openheid en communicatie. Als de ander niet weet dat hij jouw grens heeft bereikt, welke grens dan ook, dan kan hij hier niks mee. Geef dan ook -op een vriendelijke en beleefde manier- aan wat een bepaalde opmerking of keuze met jou doet, hoe het je laat voelen en wat jouw bezwaren maar ook oplossingen zijn.

Het is begrijpelijk dat je dit misschien spannend vindt of je overweldigd voelt om het direct aan te pakken. In dat geval kun je ook later contact opnemen. Bespreken en mogelijk reflecteren met een collega kan je helpen om het voor jezelf te verwerken, waarna je alsnog contact kunt opnemen met de betrokken partij.

Communiceren is zo ongelofelijk belangrijk, maar wordt vaak overgeslagen in onze opleidingen, die zich vooral richten op de inhoud. En toch is communicatie een normonderdeel van ons vak. Zou het niet waardevol zijn om hier als praktijk, team en individu in te investeren? Dit kan het werk in de praktijk zoveel makkelijker, leuker, effectiever en veiliger maken, vooral als je leert grenzen aan te geven.

Naast nascholingen speciaal voor onze sector, zijn er ook veel trainers en coaches beschikbaar die kunnen helpen. Ook buiten onze sector. Voel je dat je hierin kunt groeien, bespreek dit dan met je leidinggevende. Zo voorkom je dat je werkgeluk vermindert door het idee dat de klant altijd koning is.

Dit moet je lezen

Meest gelezen