zaterdag 27 april 2024

Chocoladevergiftiging: hoe zat het ook weer?

Met de feestdagen voor de deur neemt het risico op chocoladevergiftiging bij honden toe. Als dierenarts of paraveterinair weten wij natuurlijk al lang dat chocolade giftig is voor honden en katten. Maar het is altijd prettig om goed voorbereid te zijn op mogelijke gevallen die tijdens deze periode binnenkomen. Dit artikel dient als praktische gids om efficiënt en effectief om te gaan met chocoladevergiftiging bij honden.

Waarom is chocolade ook weer giftig?

Chocolade bevat theobromine, een methylxanthine vergelijkbaar met cafeïne, die het centrale zenuwstelsel en de hartspier stimuleert, terwijl het ook de spieren van de bronchiën ontspant en diurese verhoogt. Hoewel dit voor mensen over het algemeen geen ernstige gevolgen heeft, is theobromine bijzonder toxisch voor honden vanwege hun verminderde vermogen om deze stof af te breken.

Dosis-afhankelijke toxiciteit

De toxiciteit hangt af van het type chocolade en de hoeveelheid die is ingenomen. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de chocolade, hoe hoger de concentratie theobromine, en hoe gevaarlijker het is voor honden. Pure chocolade en cacaopoeder zijn aanzienlijk gevaarlijker dan melkchocolade, met een toxische dosis die al kan optreden bij de inname van slechts enkele grammen bij kleine honden.

Grofweg geldt een gevaarlijke hoeveelheid voor melkchocolade vanaf 20 tot 50 gram/kg en pure chocolade vanaf 5 tot 10 gram/kg

Klinische presentatie

Honden die chocolade hebben ingenomen kunnen een breed scala aan symptomen vertonen, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en het type chocolade. Symptomen kunnen variëren van mild (rusteloosheid, braken, diarree) tot ernstig (hartritmestoornissen, epileptische aanvallen, coma). Bijzondere aandacht verdient het dat symptomen soms pas 6-12 uur na inname optreden, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Behandelingsstrategieën

Gezien de afwezigheid van een specifiek antidoot, richt de behandeling zich op symptoombeheersing en het voorkomen van verdere opname van theobromine. Dit kan inhouden:

  • Inductie van braken: Effectief binnen 2-4 uur na inname.
  • Maagspoeling: Aanbevolen als braken niet succesvol is of bij inname van grote hoeveelheden.
  • Toediening van actieve kool: Helpt verdere opname van theobromine in het bloed te verminderen.
  • Ondersteunende zorg: IV-vloeistoffen, controle van vitale functies, en medicatie om symptomen zoals bijvoorbeeld convulsies te behandelen.

Voorlichting eigenaar

Hoewel veel mensen wel weten dat chocolade giftig is, zijn er juist ook ontzettend veel mensen die geen idee hebben. De bergen met chocolade liggen uitgestald op de tafel. Voorlichting aan hondeneigenaren is essentieel om te voorkomen dat honden chocolade eten. Benadruk het belang van het veilig opbergen van alle chocolade en wees extra alert tijdens de feestdagen. Scheelt weer een iets rustigere dienst, want op de een of andere manier lijken die hondjes altijd ’s nachts toe te slaan 😉

Bronnen: Merck Veterinary Manual, Cornell University College of Veterinary Medicine en Medisch Centrum voor Dieren

Dit moet je lezen

Meest gelezen