donderdag 28 maart 2024

Het aantal gevallen van cannabisvergiftiging bij huisdieren is aanzienlijk toegenomen, blijkt uit onderzoek

cannabisvergiftiging

Een onderzoek onder dierenartsen in de VS en Canada wijst op toenemende gevallen van cannabisvergiftiging bij huisdieren en werpt nieuw licht op symptomen, behandelingen en resultaten. Richard Quansah Amissah van het Ontario Veterinary College aan de Universiteit van Guelph in Ontario, Canada, en collega’s presenteren deze bevindingen in het open-access journal PLOS ONE op 20 april 2022.

Huisdieren die worden blootgesteld aan cannabis, meestal door inname, kunnen symptomen van cannabisvergiftiging ervaren – ook bekend als door cannabis geïnduceerde toxicose – in verschillende mate van ernst. Hoewel eerder bewijs suggereert dat gevallen van cannabisvergiftiging bij huisdieren toenemen, is de werkelijke omvang van het probleem, inclusief typische gevolgen voor huisdieren, onduidelijk.

Om het begrip van cannabisvergiftiging bij huisdieren te verbeteren, analyseerden Amissah en collega’s onderzoeksgegevens van 251 dierenartsen in Canada of de VS. Uitgevoerd in 2021; de enquête bevatte vragen over gevallen van cannabisvergiftiging die deelnemers in de afgelopen jaren tegenkwamen.

Statistische analyse van de antwoorden op de enquête toonde aan dat het aantal gevallen van cannabisvergiftiging aanzienlijk is gestegen in zowel de VS als Canada na de legalisering van cannabis in Canada in 2018. Onbeheerde inname van cannabisedibles was de meest voorkomende oorzaak van vergiftiging, maar het was onduidelijk welk deel van de cannabisproducten was verkregen voor menselijke consumptie versus medicinale consumptie door huisdieren. De auteurs merken op dat de toename van de post-legalisatie kan worden verklaard door het toegenomen cannabisgebruik, maar dat de toegenomen rapportage hieraan ook kan hebben bijgedragen.

Cannabisvergiftiging werd het vaakst gezien bij honden, maar er werden ook gevallen gemeld bij katten, leguanen, fretten, paarden en kaketoes. Hoewel de meeste gevallen goedaardig waren, omvatten de waargenomen symptomen – voornamelijk gezien bij honden – urine-incontinentie, desoriëntatie en een abnormaal trage hartslag. De meeste dieren werden behandeld met poliklinische monitoring en bijna alle dieren herstelden volledig.

In een klein aantal gevallen meldden dierenartsen dat huisdieren waren overleden als gevolg van cannabisvergiftiging, hoewel de onderzoekers opmerken dat andere mogelijke oorzaken, zoals onderliggende aandoeningen, in het onderzoek niet konden worden uitgesloten. Nu het gebruik van cannabisproducten blijft toenemen, roepen ze op tot aanvullend onderzoek naar de effecten van cannabis op huisdieren om veterinaire inspanningen en beleid te helpen informeren om huisdieren gezond te houden.

De auteurs voegen toe: “Dit is een belangrijk onderwerp om te bestuderen in het licht van de recente legalisering van cannabis in Canada en in meerdere staten. Om de mechanismen te begrijpen die ten grondslag liggen aan door cannabis veroorzaakte toxicose bij huisdieren, en om behandelingen ervoor te ontwikkelen, hebben we om eerst te begrijpen hoe het eruit ziet; dit is wat we hadden gehoopt te bereiken met dit onderzoek, en we geloven dat deze bevindingen ons zullen helpen om dit onderbelichte onderwerp beter onder de knie te krijgen.”

Dit moet je lezen

Meest gelezen