zaterdag 27 juli 2024

Ei van 1700 jaar oud blijkt nog volledig intact

In Engeland heeft een archeologische vondst voor verbazing gezorgd: een Romeins vogelei van ongeveer 1700 jaar oud is volledig intact, met de inhoud nog aanwezig. Deze ontdekking werd gedaan tijdens een opgraving voor een woningbouwproject door Oxford Archaeology.

Dit ei is ontdekt in een Romeinse waterput in Engeland en is ongeveer 1700 jaar oud. © Oxford Archaeology

De ontdekking

Dit ei is het enige intacte exemplaar uit een groep eieren, gevonden in een put die ooit gebruikt werd voor het mouten en brouwen van bier. Edward Biddulph van Oxford Archaeologie noemde de vondst “echt uniek”. Verdere analyse met onder andere micro CT-scans heeft bevestigd dat het ei volledig was, maar ook nog vloeibare inhoud bevat. Dit laatste is bizar te noemen.

Romeinse rituelen

De vindplaats suggereert dat het ei als offer aan de goden werd achtergelaten, hetgeen een fascinerend beeld schetst van de rituelen en overtuigingen in het Romeinse Groot-Brittannië. De vochtige omgeving bij de oude waterput zorgde ervoor dat de inhoud van het ei zo goed bewaard is gebleven.

Wetenschappelijke betekenis en toekomstige onderzoeken

Douglas G.D. Russell van het Natural History Museum in Londen benadrukt de zeldzaamheid van deze vondst als het oudst bekende, onbedoeld geconserveerde vogelei. De mogelijkheid om de exacte soort van het ei te identificeren door middel van moderne technieken kan nieuwe inzichten geven in de biodiversiteit en milieuomstandigheden van die tijd.

Er zijn plannen om de vloeistof voorzichtig te extraheren en te onderzoeken, wat meer kan onthullen over de eetgewoonten en landbouwpraktijken in het Romeinse tijdperk.

Reflecties op tijd en menselijkheid

De vondst van het ei benadrukt maar weer hoe gefascineerd we blijven door onze geschiedenis en hoe graag we er meer over willen weten. Het wordt momenteel tentoongesteld in het Discover Bucks Museum in Aylesbury, terwijl er wordt gewerkt aan een manier om de inhoud te extraheren zonder de schaal te breken. “Het lijkt een beetje op het uitblazen van een ei, maar dan uiteraard een veel verfijnder proces,” zei de heer Biddulph. “Er ligt een enorme potentie voor verder wetenschappelijk onderzoek en dit vormt de volgende fase in het leven van dit opmerkelijke ei.”

Dit moet je lezen

Meest gelezen