donderdag 18 april 2024

Italië doodt 1.000 varkens bij uitbraak varkenspest

varkens

Duizend varkens zullen worden geslacht nadat twee gevallen van varkenspest zijn ontdekt op een boerderij in de regio Lazio in Rome, aldus functionarissen afgelopen vrijdag, wat de vrees aanwakkerde voor een klap voor de varkensvleesindustrie in het land.

“We moeten alle varkens in het besmette gebied heel snel slachten”, vertelde Angelo Ferrari, belast met het beheer van de crisis, aan het persbureau AGI. De lokale gezondheidsdienst schatte dat er 1.000 varkens zouden moeten worden geruimd om de verspreiding tegen te gaan, zei hij. “Hoe eerder we resoluut en doortastend optreden, hoe groter onze hoop dat de commerciële schade zal worden verminderd”, zei hij.

Volgens de landbouwvereniging Confagricoltura is Italië, met ongeveer 8,9 miljoen varkens, de zevende grootste varkensvleesproducent in de Europese Unie, goed voor een industrie van 8 miljard euro.

De twee gevallen van Afrikaanse varkenspest die in Lazio zijn ontdekt, zijn de eerste onder landbouwvarkens in Italië. Daarvoor werden in januari in Noord-Italië en vervolgens in de regio Lazio gevallen aangetroffen bij wilde zwijnen.

Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft geen invloed op mensen, maar is besmettelijk en dodelijk voor varkens en hun wilde verwanten en een uitbraak is potentieel verwoestend voor de varkensvleesindustrie, zeggen experts.

Een uitbraak in 2018 in China, ’s werelds grootste varkensvleesproducent, zorgde ervoor dat miljoenen varkens werden geslacht om de verspreiding te stoppen. De ziekte bestaat al tientallen jaren in Afrika. In een rapport van 3 december over het virus zei de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) dat AVP sinds januari 2020 in 32 landen in vijf wereldregio’s is gemeld. In Italië is het endemisch op het eiland Sardinië sinds het voor het eerst verscheen in 1978. In West-Europa werd in 2018 het virus in België gemeld, wat China ertoe bracht alle invoer van Belgisch varkensvlees te verbieden. Nadat Duitsland in 2020 zijn eerste geval van een dood wild zwijn bevestigde, schortten China, Japan en Zuid-Korea, naast Brazilië en Argentinië, ook de invoer van Duits varkensvlees op.

De belangrijkste landbouwvereniging van Italië, Coldiretti, riep de regering vorige maand op tot de “snelle ruiming” van beren in het hele land om de verspreiding van de ziekte te helpen stoppen.

Beelden van varkens die door woonwijken van Rome lopen en eten bij overvolle vuilnisbakken doen regelmatig de ronde op sociale medianetwerken.

Dit moet je lezen

Meest gelezen