Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki bestudeerden de relatie tussen allergie en atopiegerelateerde huidsymptomen op volwassen leeftijd en verschillende soorten diëten.
‘De puppy’s die tijdens de puppytijd rauwe pens, rauw orgaanvlees en resten van de menselijke maaltijd kregen, vertoonden significant minder allergie en atopie-gerelateerde huidsymptomen in het volwassen leven. Aan de andere kant kregen puppy’s geen rauw voedsel en aten ze het grootste deel van hun voedsel op. Omdat droogvoer, dwz brokjes, het krijgen van fruit en bereide delen van dieren, significant meer allergie- en atopiegerelateerde huidsymptomen had op volwassen leeftijd,’ zegt Docent Anna Hielm-Björkman, teamleider van de DogRisk-onderzoeksgroep, van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit van Helsinki.
Volgens het onderzoek is consumptie van ten minste 20% van het dieet van de puppy als rauw voedsel, of minder dan 80% van het dieet van de puppy als droogvoer, geassocieerd met een significant verminderde prevalentie van allergie en atopie-gerelateerde huidsymptomen op volwassen leeftijd. Ook in het geval van helemaal geen consumptie van rauw voedsel of het eten van 80% of meer van het dieet van de puppy als droogvoer, was er een toename in de prevalentie van allergie en atopie-gerelateerde huidsymptomen bij dezelfde honden, later in het leven. Bij het voeren van 20% ander soort verwerkt commercieel hondenvoer (zoals worst in blik of verpakt voedsel), ging dit ook gepaard met een toename van de prevalentie van allergie en atopie gerelateerde huidsymptomen.