vrijdag 29 maart 2024

De langstlevende dieren op aarde

langstlevende dieren

Het dierenrijk heeft een ongelooflijk lange levensduur die de gemiddelde mens ver overtreft. Hoewel de levensverwachting van Nederlands met 80,4 voor mannen en 83,6 is voor vrouwen, is dit slechts een oogwenk vergeleken met de eeuwen en millennia die sommige dieren doormaken; en sommige dieren kunnen het verouderingsproces zelfs helemaal stoppen of omkeren.

Hoewel er zeer langlevende landdieren zijn (de oudste schildpad is bijvoorbeeld bijna 190 jaar oud), maakt geen van hen deze lijst – de echte leeftijdskampioenen leven allemaal in het water. Dit zijn de langstlevende dieren op aarde.

De Groenlandse Walvis

Groenlandse walvissen (Balaena mysticetus) zijn de langstlevende zoogdieren. De exacte levensduur van de walvissen is onbekend, maar onderzoek bewijst dat ze meer dan 100 jaar leven, en misschien wel meer dan 200 jaar, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

De walvissen hebben mutaties in een gen genaamd ERCC1, dat betrokken is bij het repareren van beschadigd DNA, dat de walvissen kan helpen beschermen tegen kanker, een mogelijke doodsoorzaak. Bovendien heeft een ander gen, PCNA genaamd, een sectie die is gedupliceerd. Dit gen is betrokken bij celgroei en -herstel, en de verdubbeling kan veroudering vertragen,

De Sebastes aleutianus

De Sebastes aleutianus is een van de langstlevende vissen en heeft een maximale levensduur van minstens 205 jaar, volgens het Washington Department of Fish and Wildlife. Deze roze of bruinachtige vissen leven in de Stille Oceaan van Californië tot Japan. Ze worden tot 97 centimeter lang en eten andere dieren zoals garnalen en kleinere vissen.

De zoetwaterparelmossel

Zoetwaterparelmosselen (Margaritifera margaritifera) zijn tweekleppigen die voedseldeeltjes uit het water filteren. Ze leven voornamelijk in rivieren en beken en zijn te vinden in Europa en Noord-Amerika. De oudst bekende zoetwaterparelmossel was 280 jaar oud, volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF). Deze dieren hebben een lange levensduur dankzij hun lage stofwisseling.

De Groenlandse haai

Groenlandse haaien (Somniosus microcephalus) leven diep in de Arctische en Noord-Atlantische oceanen. Ze kunnen 7,3 meter lang worden en hebben een dieet dat een verscheidenheid aan andere dieren omvat, waaronder vissen en zeezoogdieren zoals zeehonden, volgens het St. Lawrence Shark Observatory in Canada.

Een onderzoek uit 2016 van Groenlands haaienoogweefsel, gepubliceerd in het tijdschrift Science, schatte dat deze haaien een maximale levensduur van ten minste 272 jaar kunnen hebben. De grootste haai in die studie werd geschat op ongeveer 392 jaar oud, en de onderzoekers suggereerden dat de haaien mogelijk wel 512 jaar oud waren. De leeftijdsschattingen kwamen met een zekere mate van onzekerheid, maar zelfs de laagste schatting van 272 jaar maakt deze haaien nog steeds tot de langst levende gewervelde dieren op aarde.

De kokerworm

Kokerwormen zijn ongewervelde dieren die een lange levensduur hebben in de koude, stabiele omgeving van de diepzee. Een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift The Science of Nature, ontdekte dat Escarpia laminata, een soort kokerworm die op de oceaanbodem in de Golf van Mexico leeft, regelmatig tot 200 jaar leeft, en sommige exemplaren overleven meer dan 300 jaar. Kokerwormen hebben een laag sterftecijfer met weinig natuurlijke bedreigingen, zoals een gebrek aan roofdieren, waardoor ze zijn geëvolueerd om zo’n lange levensduur te hebben.

De Noordkromp

Noordkrompen bewonen de Noord-Atlantische Oceaan. Deze zoutwatersoort kan zelfs langer leven dan de andere tweekleppige in deze lijst, de zoetwaterparelmosselen. Een tweekleppige schelpdier die in 2006 voor de kust van IJsland werd gevonden, was 507 jaar oud, volgens het National Museum Wales in het VK. De oude mossel kreeg de bijnaam Ming omdat hij werd geboren in 1499 toen de Ming-dynastie over China regeerde (van 1368 tot 1644).

Antipatharia 

Koralen zien eruit als kleurrijke onderwaterrotsen en planten, maar ze bestaan ​​eigenlijk uit exoskeletten van ongewervelde dieren die poliepen worden genoemd. Deze poliepen vermenigvuldigen zich voortdurend en vervangen zichzelf door een genetisch identieke kopie te maken, waardoor de exoskeletstructuur van het koraal na verloop van tijd groter en groter wordt. Koralen zijn daarom samengesteld uit meerdere identieke organismen in plaats van een enkel organisme te zijn, zoals Groenlandse haaien, dus de levensduur van een koraal is meer team work.

Koralen kunnen honderden jaren of langer leven, maar Antipatharia behoren tot de langstlevende koralen. Van exemplaren die voor de kust van Hawaï zijn gevonden, is gemeten dat ze 4.265 jaar oud zijn.

De glasspons

Sponzen bestaan ​​uit kolonies van dieren, vergelijkbaar met koralen, en kunnen ook duizenden jaren leven. Glassponzen behoren tot de langst levende sponzen op aarde. Leden van deze groep worden vaak gevonden in de diepe oceaan en hebben skeletten die op glas lijken, vandaar hun naam, volgens NOAA. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Chemical Geology, schatte dat een glazen spons van de soort Monorhaphis chuni ongeveer 11.000 jaar oud was. Andere sponssoorten kunnen mogelijk nog langer leven.

De Turritopsis dohrnii

Turritopsis dohrnii worden onsterfelijke kwallen genoemd omdat ze mogelijk voor altijd kunnen leven. Kwallen beginnen hun leven als larven, voordat ze zich vestigen op de zeebodem en veranderen in poliepen. Deze poliepen produceren vervolgens vrijzwemmende kwallen of kwallen. Volwassen Turritopsis dohrnii zijn speciaal omdat ze volgens het American Museum of Natural History weer in poliepen kunnen veranderen als ze fysiek beschadigd of uitgehongerd zijn, en later terugkeren naar hun kwallenstaat.

De kwallen, die inheems zijn in de Middellandse Zee, kunnen deze prestatie van het omkeren van hun levenscyclus meerdere keren herhalen en zullen daarom nooit onder de juiste omstandigheden van ouderdom sterven, aldus het Natural History Museum in Londen. Turritopsis dohrnii zijn klein – minder dan 4,5 millimeter breed – en worden gegeten door andere dieren zoals vissen of kunnen op andere manieren sterven, waardoor ze niet daadwerkelijk onsterfelijk kunnen zijn.

De Hydra

Hydra is een groep kleine ongewervelde dieren met zachte lichamen die een beetje op kwallen lijken. Net als Turritopsis dohrnii hebben Hydra’s ook de mogelijkheid om voor altijd te leven. Hydra’s vertonen geen tekenen van verslechtering met de leeftijd. Deze ongewervelde dieren bestaan ​​grotendeels uit stamcellen, die zich continu regenereren door middel van duplicatie of klonen. Hydra’s leven niet voor altijd onder natuurlijke omstandigheden vanwege bedreigingen zoals roofdieren en ziekten, maar zonder deze externe bedreigingen zouden ze onsterfelijk kunnen zijn.

Dit moet je lezen

Meest gelezen