
Wij – veterinaire professionals – zijn vaak zo druk bezig, dat we vergeten hoe belangrijk hersteltijd eigenlijk is. Zowel tijdens een werkdag als op onze vrije dagen. In de vorige column stond herstel tijdens het werk centraal. De boodschap: neem pauzes (!), check af en toe hoe je je voelt, en vergeet vooral niet adem te halen.
Maar minstens net zo belangrijk zijn de momenten van ontspanning en herstel buiten werktijd, en laten we goed slapen niet vergeten. Want rusten is net zo belangrijk als werken, of eigenlijk: rusten is óók werken. Je batterij opladen is noodzakelijk om scherp te blijven. Werken in de diergeneeskunde is namelijk topsport. De eigenaren, je collega’s, maar ook jijzelf stellen hoge eisen. Dus als je hard werkt, moet je ook hard ontspannen.
Wat betekent ‘ontspannen’ eigenlijk?
De Dikke van Dale geeft twee definities van ontspannen:
- losmaken wat gespannen is,
- door afleiding tot rust komen: zich ontspannen.
Het draait dus allemaal om spanning loslaten en jezelf de ruimte geven om te herstellen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Dat is voor iedereen anders en kan ook in de loop van je leven veranderen. Wat wel vaststaat: het gaat om prioriteiten stellen en discipline opbouwen. En ja, precies daar zit vaak het probleem. Want we hebben het al zo druk…
Hoe maak je tijd voor ontspanning?
Een handige tip om meer overzicht te krijgen: maak eens een schema van je dag, van het moment dat je opstaat tot het moment dat je naar bed gaat. Schrijf alles op wat je doet, van ontbijten en douchen tot even knuffelen met de hond of je kinderen, en zelfs scrollen op social media. Zo zie je waar je je tijd aan besteedt en kun je beoordelen of er genoeg hersteltijd in je schema zit. Waarbij de belangrijkste vraag is: is dat genoeg tijd om écht te herstellen?
Beweging helpt bij herstel
Bewegen is een krachtige manier om zowel fysiek als mentaal te herstellen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ontspanning kan ook ontstaan door fysieke inspanning. Je hoofd kun je niet zomaar uitzetten, maar je lichaam aanzetten wel. De volgende keer dat je gaat sporten, vraag jezelf dan af: ontspant dit mij, of doe ik het omdat het “moet”? Krampachtig trainen voor een halve marathon zonder er plezier in te hebben, slaat namelijk de plank mis.
Meer manieren om te ontspannen
Naast sporten zijn er tal van manieren om te ontspannen. Wist je dat zes minuten lezen al je stresslevels met 68 procent kan verlagen? Ook creatief bezig zijn, handwerken of muziek maken zijn fantastische manieren om je hoofd leeg te maken en te herstellen.
Doe vooral wat bij je past en waar je van geniet. Zo hou je het niet alleen langer vol, maar wordt het ook makkelijker om ontspanning in je drukke schema in te plannen.