vrijdag 13 juni 2025

It’s all about the horse… or is it?

Beeld: Dierenarts met een paard – Midjourney

Denk je aan paardendierenartsen, dan denk je aan passie voor paarden. Maar Yteke Elte draaide het eens om: wat als we eens naar de mensen achter die zorg kijken? In haar proefschrift duikt ze in de menselijke kant van de paardendiergeneeskunde.

Dierenarts zijn is meer dan medische handelingen

Ja, we willen allemaal het beste voor onze patiënten. Maar hoe vaak sta jij eigenlijk stil bij de manier waarop je met eigenaren communiceert? Of bij je eigen werkplezier? Volgens Elte zit juist daar een groot deel van de kwaliteit van de zorg én onze tevredenheid als professionals. In haar proefschrift identificeerde ze zeven sleutelfactoren die bijdragen aan klanttevredenheid in de paardendiergeneeskunde: kwaliteit van zorg, service, horsemanship, kosten, communicatie, professionele houding en kennisoverdracht. Geen rocket science, wel een wake-up call.

Wat verwacht de klant eigenlijk?

Elte bracht ook in kaart hoe paardeneigenaren – van fanatieke sportruiters tot recreatieve liefhebbers – tegen dierenartsen aankijken. Wat blijkt? Wat wij belangrijk vinden in een consult, komt niet altijd overeen met de wensen van de klant. Waar wij vooral focussen op medisch handelen, hechten eigenaren ook veel waarde aan hoe we met hun paard omgaan en of we hen goed uitleg geven. Horsemanship en communicatie staan hoog op hun lijstje. En ze willen vooraf weten waar ze financieel aan toe zijn; transparantie over kosten wordt erg gewaardeerd.

En wij dan?

Dat de werkdruk hoog is in de paardendiergeneeskunde weten we allemaal. Maar wat maakt nou dat wij zelf met plezier naar ons werk gaan? Volgens Elte zijn dat vier dingen: trots en zingeving, bedrijfscultuur en management, werkomstandigheden en beloning, en teamdynamiek en leermogelijkheden. Kortom: het gaat niet alleen om lange dagen en spoedritten, maar ook om waardering, samenwerken en blijven groeien.

Van inzicht naar actie

Wat kunnen we hiermee in de praktijk? Nou, best veel. Elte pleit voor betere communicatievaardigheden in de opleiding, maar ook voor meer aandacht voor de menselijke kant van ons vak; zowel richting de klant als richting onszelf en ons team. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: tevreden klanten, gezonde paarden én een werkend leven dat vol te houden is.

Meer dan het paard alleen

Het is dus duidelijk: wie goede zorg wil leveren, moet verder kijken dan het paard alleen. Of zoals Elte het zelf treffend samenvat: het draait óók om de mens. De klant, de collega, jijzelf. En dat begint met luisteren, afstemmen en durven reflecteren. Want pas als die puzzel klopt, zijn we echt in balans. Als dierenarts én als mens.

Het volledige proefschrift is hier te lezen.

Dit moet je lezen

Meest gelezen