woensdag 18 september 2024

Balanceren tussen werk en privé: intergreerders vs. segmenteerders

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent net thuis na een lange dag op de praktijk en je telefoon gaat. Een collega heeft een vraag, of een klant heeft een dringende kwestie. Het is verleidelijk om meteen te reageren, maar hoeveel energie kost dat je eigenlijk? Of misschien krijg je er juist energie van. De vervagende grenzen tussen werk en privé zijn een realiteit voor velen van ons in de veterinaire wereld.

Hoe je omgaat met die grenzen, heeft veel te maken met je persoonlijke voorkeuren. We kunnen onszelf grofweg indelen in twee categorieën: intergreerders en segmenteerders1.

Intergreerders

Als je een intergreerder bent, heb je er weinig moeite mee dat de verschillende domeinen van je leven door elkaar lopen. Je schakelt moeiteloos tussen de rollen van dierenarts, collega, partner, en vriend. Misschien krijg je er zelfs energie van als je werk en privéleven door elkaar lopen. Je ziet de flexibiliteit als een voordeel en je geniet van de afwisseling.

Segmenteerders

Aan de andere kant, als je een segmenteerder bent, houd je werk en privé het liefst strikt gescheiden. Het schakelen tussen de twee kan je energie kosten en voor extra stress zorgen. Voor jou is het belangrijk dat werk op het werk blijft en thuis echt thuis is. Het is cruciaal om duidelijke grenzen te stellen om tijdsdruk en burn-out te voorkomen.

Praktische tips

Voor intergreerders:

  • Let op dat je niet altijd ‘aan’ staat. Continu beschikbaar zijn kan leiden tot tijdsdruk en uiteindelijk tot negatieve gevolgen voor je welzijn.
  • Zorg voor momenten waarop je echt kunt ontspannen en opladen. Dit helpt je om op de lange termijn productiever en gelukkiger te zijn.

Voor segmenteerders:

  • Maak duidelijke afspraken met je collega’s en je partner over jouw grenzen. Bespreek bijvoorbeeld of je verplicht bent om berichten in je vrije tijd te beantwoorden of dat je telefoon op stil mag.
  • Overweeg om niet-bloedspoedpatiënten te clusteren tijdens je spoeddiensten. Dit kan efficiënter zijn en zorgt ervoor dat je werk beter afgebakend blijft.
  • Vul kaarten en handel visitebrieven af voordat je de praktijk verlaat. Dit helpt om werk echt op het werk te houden en thuis volledig vrij te zijn.

Samenwerken en communiceren

Het is niet alleen handig om van jezelf te weten of je een intergreerder of een segmenteerder bent, maar ook om dit met je collega’s en je partner te bespreken. Hoe ervaren zij werken buiten werktijd? En dan heb ik het niet over overwerken, maar over de kleine klusjes die zich opstapelen.

Door duidelijke afspraken te maken, zoals wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet, kun je gezamenlijk een gezonde balans vinden. Dit voorkomt misverstanden en helpt iedereen om beter met hun tijd om te gaan.

Hulp vragen

Het balanceren tussen werk en privé is uitdagend, ongeacht of je een intergreerder of segmenteerder bent. Het is belangrijk om om hulp te vragen wanneer je merkt dat je moeite hebt met het stellen van grenzen. Onze werk-privébalans is cruciaal voor ons welzijn en onze effectiviteit als dierenartsen.

Je werk en privé meer in balans? Balanceren tussen werk en privé is een van de RAKE Lessen die Bureau Raak in samenwerking met Vetami aanbiedt.

  1. Uit Waar blijft mijn tijd, 2021 door Tanja van der Lippe Hoogleraar Sociologie Universiteit Utrecht ↩︎

Dit moet je lezen

Meest gelezen