
Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde roept in de ‘Maand van het Gebit’ dierenartsen in heel Nederland op om ook gebitsdiagnoses in PetScan in te voeren. Het registratiesysteem is een belangrijke bron van informatie voor dierenartsen bij het stellen van een diagnose, en voor wetenschappelijk veterinair onderzoek. Bij sommige hondenrassen komen namelijk ook erfelijke gebitsproblemen voor.
Waarom gebitsverzorging zo belangrijk is
Net als bij mensen kan een slechte gebitshygiëne bij onze patiënten leiden tot ernstige ontstekingen en pijn. Regelmatig poetsen en gebitscontroles zijn essentieel om problemen te voorkomen. Sommige hondenrassen hebben bovendien erfelijke aanleg voor gebitsproblemen. Denk aan brachycefale honden zoals de mopshond, Engelse en Franse bulldog: door hun te kleine kaak passen alle tanden en kiezen niet goed, met de nodige ellende tot gevolg.
Ook een overbeet komt voor bij verschillende rassen, zoals de husky. De onderste hoektanden kunnen daarbij het verhemelte verwonden, wat voor veel ongemak zorgt. De Universiteit Utrecht doet momenteel genetisch onderzoek naar overbeet bij de husky, met als doel een DNA-test te ontwikkelen. Dit onderzoek kan ook inzichten opleveren voor andere rassen.
PETscan als databron voor gebitsafwijkingen
Om beter in kaart te brengen welke gebitsproblemen het meest voorkomen bij bepaalde rassen, wordt dierenartsen en paraveterinairen gevraagd om gebitsdiagnoses vast te leggen in PETscan. Dit registratiesysteem wordt al veel gebruikt voor tal van aandoeningen binnen ons vakgebied, en kan nu dus ook op het gebied van tandheelkundige aandoeningen bijdragen aan betere diagnostiek en preventie.
Veterinair specialist en tandarts Henriëtte Booij-Vrieling benadrukt hoe belangrijk deze data is: “We vermoeden dat kleine hondenrassen, zoals de chihuahua, Pomeriaan en Yorkshire terriër, vaker ernstige tandvleesontstekingen hebben. Dit leidt er vaak toe dat al op jonge leeftijd veel tanden en kiezen getrokken moeten worden. Maar harde cijfers hierover ontbreken. Door deze gegevens in PETscan te registreren, krijgen we eindelijk een duidelijker beeld.”
Hoe kan jouw praktijk bijdragen?
PETscan is geïntegreerd in de patiëntmanagementsystemen Animana, VIVA en Provet, waardoor registreren laagdrempelig is. Klinieken kunnen zich bovendien gratis aanmelden. Door gebitsafwijkingen systematisch vast te leggen, helpen we samen mee aan betere tandheelkundige zorg en onderzoek.
Dus, ben jij al aangesloten op PETscan? En hoe actief registreert jouw praktijk gebitsproblemen? Kijk hier voor meer informatie over PETScan.