Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft een belangrijke stap gezet op het internationale podium. Zij gaan voor de Europese Commissie onderzoek doen naar erfelijke ziekten bij honden en katten. Een onderzoek met impact, niet alleen voor de dieren maar ook voor ons als dierenartsen.
Een uniek onderzoek naar erfelijke aandoeningen
Het project, met de naam Study on the genetics of dog and cat breeding and digital solutions for their traceability, richt zich op een breed scala aan vraagstukken. Welke screeningsonderzoeken zijn nodig om erfelijke aandoeningen op te sporen? Welke DNA-tests leveren écht relevante informatie op? En hoe kunnen IT-systemen in de verschillende EU-landen beter op elkaar aansluiten? Dit soort vragen staan centraal. Daarnaast wordt gekeken naar hoe wetgeving en best practices rondom verantwoord fokken binnen de EU beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Met een uitstekende kwaliteitsscore van maar liefst 94 van de 100 punten wisten het Expertisecentrum en zijn samenwerkingspartners de aanbesteding binnen te slepen. Dat belooft veel goeds voor de uitvoering van het project in 2025.
Praktische oplossingen voor dierenartsen én fokkers
Dit onderzoek is niet alleen theoretisch; de kennis uit de praktijk staat voorop. Denk bijvoorbeeld aan tools die we al kennen, zoals PetScan. Deze diagnostische tool, die ook als educatiemiddel wordt ingezet, helpt dierenartsen om aandoeningen bij gezelschapsdieren beter in kaart te brengen. Ook de software Fit2Breed, bedoeld voor fokkers, speelt een rol in dit project. Hiermee kunnen fokkers de gezondheid van dieren optimaliseren door verantwoordere keuzes te maken.
Een ander belangrijk punt is de aanpak van specifieke fokproblemen. Neem bijvoorbeeld de kortschedelige honden. Dankzij eerder werk van het Expertisecentrum zijn er inmiddels duidelijke criteria ontwikkeld om het fokken van gezonde dieren te bevorderen. Deze kennis wordt nu op Europees niveau gedeeld en toegepast.
Internationale impact
Wat dit project echt bijzonder maakt, is de schaal. De resultaten gaan niet alleen in Nederland verschil maken, maar in heel Europa. Dit onderzoek biedt een unieke kans om de kennis en innovaties die in Utrecht zijn ontwikkeld te delen met andere lidstaten. Het uiteindelijke doel? Het verbeteren van het welzijn van gezelschapsdieren in de hele EU.
Dit project biedt niet alleen praktische oplossingen voor fokkers en collega’s, maar zorgt ook voor een grotere samenwerking binnen Europa. Een mooie stap vooruit waar we trots op mogen zijn!