
De mentale gezondheid van dierenartsen en artsen staat onder druk. Het is een onderwerp dat al langer sluimert, maar steeds zichtbaarder wordt in ons dagelijks werk. Collega’s die uitvallen, vacatures die niet ingevuld raken, jonge dierenartsen die twijfelen of ze wel in de praktijk willen blijven werken. Het speelt niet meer alleen bij een paar collega’s; het is een sectorbreed probleem geworden dat steeds moeilijker te negeren valt. Daarom wordt er nu ook op Europees niveau samengewerkt om het tij te keren.
Mentale gezondheid is geen bijzaak
In het kader van de Europese Week van de Mentale Gezondheid slaan de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) en de Standing Committee of European Doctors (CPME) de handen ineen. Samen roepen zij de Europese Commissie op om werk te maken van een brede strategie voor mentale gezondheid. Niet als vrijblijvende aanbeveling, maar als stevige aanpak, inclusief wetgeving rondom psychosociale risico’s en werkgeluk.
De mentale druk onder artsen en dierenartsen loopt steeds verder op. Dat maakt de noodzaak voor actie groter dan ooit. Door administratieve rompslomp, onderbezetting en financiële druk wordt de werkdruk alleen maar hoger. En dat zie je terug in de vorm van stress, burn-out, verzuim en uitstroom.
We staan niet alleen
Het is hoopgevend om te zien dat we als beroepsgroep niet alleen staan. Ook de artsen herkennen de uitdagingen waar wij mee te maken hebben. Van patiënten en cliënten die steeds mondiger worden, tot de voortdurende verwachtingen van topzorg onder moeilijke omstandigheden. FVE-voorzitter Dr. Siegfried Moder zegt daarover: “Mentale gezondheid en welzijn moeten prioriteit zijn, zodat dierenartsen en artsen hun werk goed kunnen blijven doen.”
Zijn collega bij de CPME, Dr. Ole Johan Bakke benadrukt dat artsen en dierenartsen vergelijkbare uitdagingen ervaren die bijdragen aan burn-out en uitstroom. “We hebben blijvende investeringen nodig in mentale gezondheidszorg en hervorming van gezondheidssystemen, en we moeten het stigma rond mentale gezondheid doorbreken.”
Concrete stappen
De FVE neemt zelf ook actie. Zo hebben zij VetJoy gelanceerd. Dit platform biedt mentale ondersteuning, loopbaanadvies en hulpbronnen voor professionele ontwikkeling. Geen overbodige luxe, want of je nu net begint of al twintig jaar meedraait: mentale veerkracht blijft belangrijk.
De CPME doet een beroep op de Europese wetgeving, zoals de Richtlijn Arbeidstijd en Ouderschapsverlof, om beter te worden nageleefd. Ook pleiten zij voor laagdrempelige, vertrouwelijke hulp voor artsen. Iets waar wij in de diergeneeskunde ook veel aan zouden kunnen hebben.
Tijd voor systeemverandering
Dierenartsen en artsen zetten zich elke dag in voor het welzijn van anderen. FVE en CPME benadrukken dat het dan ook niet meer dan logisch is dat deze professionals op hun beurt beschermd en ondersteund worden. In lijn met het WHO European Framework for Action on Mental Health blijven beide organisaties zich inzetten voor het versterken van de mentale gezondheid binnen hun beroepen.