donderdag 25 april 2024

Recepten uit de Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is erg divers. Dit komt door de invloeden van verschillende culturen. De oorspronkelijke bewoners zijn Indianen. Al jarenlang wonen er onder meer Creolen, Javanen, Europeanen, Moslims en Europeanen. In deze blog lees jij een aantal Surinaamse gerechten die je zou moeten proeven.

Nasi

Surinaamse nasi wordt op smaak gemaakt met onder andere ui, knoflook, pimentpoeder, gember en trassie. Als je vegetarisch bent kan je de trassie weglaten. Dit bevat namelijk garnalen. De rijst wordt eerst gebakken en vervolgens gekruid. Als je goed de kruiden wilt mengen kan je de nasi met je handen mengen met de kruiden.

Bami

Wist je dat Surinaamse bami niet wordt gemaakt van eiernoedels? Het wordt gemaakt van spaghetti. De reden hiervoor is dat spaghetti steviger is dan eiernoedels. Daarnaast blijft het ook langer lekker. Dat is handig als je een dag van tevoren je eten wilt voorbereiden.

De bami wordt gemaakt met weinig groenten, alleen een beetje knoflook, peper en tomaat. Groenten worden er apart bij geserveerd. Er wordt bijvoorbeeld komkommer op zout bij geserveerd. Vaak wordt er ook gebakken banaan en kip bij gegeten.

Pom

Dit gerecht is bij veel Nederlanders niet bekend. Pom is een ovengerecht wat gemaakt wordt met Tayer. Dit is een Zuid-Amerikaanse plant waarvan de wortelknollen en de bladeren kunnen worden gegeten. Het heeft net als aardappel een milde smaak. Pom wordt vaak met oud en nieuw gemaakt.

Pom wordt vaak gemaakt met kip. Dit kan gemaakt worden met kippenbouten met bot of zonder bot. Je kunt het ook vegetarisch maken door de kip te vervangen door vegetarische kipstukjes.

Bruine bonen

Dit wordt vaak gegeten met witte basmati rijst en kip. Het kan worden gemaakt met gedroogde bruine bonen of met een pot bruine bonen. Hierbij wordt onder andere tomaten, uien en verschillende kruiden toegevoegd. Voor de mensen die pittig kunnen eten wordt er Madame Jeanette toegevoegd. Dit is een hele hete peper.

Saoto soep

Deze soep is rijkelijk gevuld met onder andere kipfilet, taugé en gebakken uitjes. De kipfilet wordt geplozen van kippenbouten. Hierdoor heeft het een andere smaak dan kant-en-klare kipfilet uit de supermarkt.

Er zit ook frites chips of kentang in de soep. Dat klinkt misschien apart, maar is heel erg lekker. De soep wordt op smaak gemaakt door ui, knoflook en verschillende kruiden, zoals laos, citroengras en salam blaadjes.

Je kunt de soep pittig maken door peper toe te voegen. Deze soep komt van oorsprong uit de Indonesische keuken.

Dit moet je lezen

Meest gelezen