donderdag 25 april 2024

Lekkere veganistische recepten

De veganistische keuken is erg divers. Door voldoende te variëren in eiwitrijke producten krijg je genoeg eiwitten binnen. Hieronder lees je over een aantal eiwitbronnen.

Seitan

Seitan is gemaakt van gluten. Gluten is een bestandsdeel van tarwe. Seitan moet je zelf op smaak maken, bijvoorbeeld door het te koken in een bouillon. Je kan het in veel gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in een Aziatisch groenteroerbak of spaghetti.



Shiitake

Dit is een van de soorten paddenstoelen. Je kunt het bijvoorbeeld snijden en marineren als vlees. Shiitake past bij veel soorten gerechten. Deze rode linzensoep met shiitake bevat door de combinatie van linzen en shiitake veel eiwitten. Het is ook lekker in een risotto. Je kunt de risotto nog smeuïger maken door vegan kaas toe te voegen. In juni 2021 is zelfs de eerste veganistische kaaswiel gemaakt.

Vegan kaas

Er zijn steeds meer vegan kazen te koop. Bij de standaard supermarkten vind je onder andere het merk Violife en het huismerk. Als je kaas wilt eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen is Violife geen aanrader. Dit merk bevat namelijk 0 gram eiwitten, omdat het is gemaakt van zetmeel. Dit is ongeveer hetzelfde als de imitatiekaas die op sommige pizza’s worden gemaakt.

Bij meer gespecialiseerde supermarkten (zoals de Ekoplaza) vindt je wel vegan kaassoorten met eiwitten, zoals van het merk Veggi Filata en FITFOOD Vegan Deli. Bij Wilicroft kan je online vegan kazen kopen. Je kunt ook zelf vegan kaas maken van cashewnoten of andere noten.

Je kunt het gebruiken voor alle gerechten met kaas, zoals lasagne, spaghetti en moussaka.

Tofu en tempeh

Beide producten zijn gemaakt van sojabonen. Tofu is gemaakt van gefermenteerde sojamelk en tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Tofu en tempeh kan je veel mee variëren. Het is bijvoorbeeld erg lekker in een poké bowl of een op een broodje.



Edamame bonen

Deze bonen zijn ook een goede bron van eiwitten. Je kent ze vast wel van de Aziatische restaurants, waar je dit als bijgerecht kunt bestellen. Het is een bereiding van onrijpe sojabonen in de peul. Naast dit eten als bijgerecht kan je deze bonen ook in verschillende gerechten verwerken, bijvoorbeeld in deze spaghetti of deze salade.

Dit moet je lezen

Meest gelezen